kantarion

kantarionKantarion (Hipercum perforatum) je u narodu dobro poznata biljka, a raste po livadama, uz puteve i na napuštenom zemljištu. Uspravna stabljika kantariona zna da naraste i do sto centimatara visine.
Listovi kantariona su mali, nasuprotni, jajasti i bez peteljke, a veličine jedan do četri centimatara. Puni su malih i prozirnih tačkica ili žljezda napunjena eteričnim uljem .Na vrhu stabla nalaze se razvijeni zlatnožuti, cvetovi koji čine cvatove. Ova biljka lako se može prepoznati i kada njen cvet protrljamo rukom, tečnost koja izlazi iz njega boji ruku u ljubičasto. Biljka cveta u letnjem periodu i tada se i bere, potrebno je biljku brati na početku cvetanja ,procvetale stabljike treba izbegavati.. Kantarion trebamo sušiti se u hladu, u tankom sloju i to na prozračnom mestupa potom staviti u plastične vrećice. Sadrži oko deset posto raznih tanina i oko 0,.2-0.5 posto eteričnog ulja, smolu, antocijan, karoten, crvenu boju hipericin i slično.

Kantarion deluje umirujuće, antiseptički Upotrebljava se u obliku čaja, protiv bolesti jetre, bubrega, proliva, i za jačanje živaca.Kantarion leči i govorne smetnje,nemiran san napade histerije ,mesečarenje kao i mokrenje u krevetu i depresiju. Za čaj se obično uzima jedna kašika koja se prelije sa četri decilitra vrele vode i to dva-tri puta dnevno po jednu šoljicu pije pre jela. Preporučuje se kod nemogućnosti zadržavanja mokraće. Ako se dve jelovne kašike čaja stave u tri do četri decilitra vode dvanaest do šesnaest sati i da se pije po mala šoljica gutljaj po gutljaj uz malo meda pomaže kod oteklina, iščašenja, reumatičnih bolova u zglobovima. Za lečenje rana, krasti i osipa koristi se kantarionovo ulje koje se priprema tako da se u litarsku flašu stavi četiri šoljice nerazvijenih svežih cvjetova kantariona, ostave da uvenu i preliju s pola litre maslinovog ulja.flaša se začepi i ostavi na toplom mesto do 14 dana. Koristi se i kao sredstvo za ublažavanje manjih upala, opekotina, posekotina, smrzotina, bolova u zglobovima i u kozmetici za negu kože. Odlična je masna podloga mešavinama za masažu, za lokalno utrljavanje ili kao ulje za telo za suvu kožu. Pri nanošenju greje kožu i olakšava delovanje drugih eteričnih ulja,neguje I regeneriše kožu I olakšava epitalizaciju.Kantarionovo ulje se koristi za sunčanje kad mu je dobro dodati ulje pšeničnih ili kukuruznih klica.

Protiv strija dobar je oblog napravljen od žumanaca,kantarionovog -čičkovog ulja,nekoliko kapi limuna I tinkture nevena.
Nakon pola sata oblog se odstrani s dosta mlake vode i nanese se regeneracijska krema. Stavljaju se dva puta dnevno.

Kantarionova maska za lice se koristi za osetljivu,umornu, isušenu i staru kožu,njenom redovnom upotrebom koži vraća elestičnost i lep izgled.Može se koristiti često a priprema se samo za jednu upotrebu.Žumancu svežeg jaja dodati dve kašičice kantarionovog ulja uz mešanje dok ne nastane ravnomerna krema I na kraju umešati pet kapi limunovog soka.Masku naneti na lice širokom četkicom I u tankom sloju sve to držati pola sata na licu I isprati toplom vodom.

Kupka protiv umornih nogu
Sastojci kantariona pozitivno deluju na cirkulaciju, krvi, smanjuju napetost, a time i bolove u naogama. Kupka se prirpema tako da se pedeset grama usitnjenog i osušenog kantarionovog lišća i pedeset grama njegovog korena prelije hladnom vodom i ostavi na vatri da provri, zatim se na laganoj vatri kuva još deset do dvadeset minuta i ostavi pokriveno dok tečnost ne poprimi zelenkasto-smeđu boju.(voditi računa da tečnost tokom spremanja ne prokuva) Noge držimo u mlakoj kupki desetak minuta, zatim ih obrišemo peškirom i legnemo najmanje desetak minuta tako da su noge uzdignute kako bi se olakšao krvotok.

NAČIN UPOTREBE KANTARIONA

Pripremanje čaja od kantariona:jedna puna mala kašika popari se sa četvrt litra vrele vode i ostavi da odstoji kratko vreme(par minuta)
Ulje od kantariona:mala boca se do grlića rastresito napuni cvetovima ubranim po sunčanom danu koji se preliju kvalitetnim maslinovim uljem,ono mora da prelije cvetove.Boca se dobro zatvori i ostavi nekiliko nedelja na suncu ili blizu izvora toplote.Posle nekog vremena ulje pocrveni.Procedi se kroz neku gazu istisnu se ostatci i boca se ostavi na hladno mesto.Za opekotine može se koristiti laneno ulje.
Tinktura od kantariona:u jednu litu rakije stave se do dve pregršti na suncu ubranih cvetova i boca ostavi na suncu ili toplom mestu do 21 dan.
Terapeutske indikacije: Akutni hepatitis i progresivni hronini (akutna upala jetre i hronična, sa tendencijom širenja zapaljenskog procesa), hronični kolitis (upala debelog creva), čir na želucu, holecistitis (upala žučnog mehura), insomnija (nesanica), somnambulizam (mesečarstvo), enurezis (nekontrolisano mok renje), pavor nokturn (nemiran san), reumatizam. Kantarionovo ulje je najbolje među uljima za isceljenje rana: umiruje olove, deluje antiinflamatorno i sanira ozledu. Čaj se koristi kod nervnih oboljenja, neuralgije trigeminusa (trogranog živca na licu). Piju se 2-3 šolje dnevno, u retkim gut -ljajima, a bolna zona se masira kantarionovim uljem.Spolja: Rane, uboji, dekubitus (rane usled dugotrajnog ležanja).Protiv opekotina, cvetovi maceriraju u ulju od lanenogsemena. Primenjuje se u slučaju crvenila kože posle sunčanja.

KANTARIONOVO ULJE

Kantarionovo ulje se može slobodno staviti tri puta dnevno na obolelo mesto. U slučaju rana nakon hirurške intervencije uvek je neophodno potražiti savet i dopuštenje lekara pre nanošenja ulja na hirurške rane. Nikada ne stavljati kantarionovo ulje na otvorene rane!
Neki ginekolozi savetuju upotrebu tampona natopljenih kantarionovim uljem za llečenje određenih vaginalnih i cervikalnih upalnih procesa. Uvek je bolje potražiti savet ginekologa pre ovakve upotrebe kantarionovog ulja.
U slučaju hirurškog tretmana raka dojke, kao i liječenju rana nakon završene hirurške intervencije, neki lekari preporučuju upotrebu kantarionovog ulja u post hirurškom procesu zarašćivanja rane. Razlog za ovakvu praksu bi se mogao zasnivati na dobro poznatom saznanju o antitumorskoj aktivnosti flavonoida (hiperozid, kvercetin i rutin), važnih sastojaka kantarionovog ulja.
Ipak ova pretpostavka još uvijek nije potvrđena niti jednom relevantnom kliničkom studijom.

KANTARION NEŽELJENI EFEKTI:

Za površinsku (spoljnu ubotrebu) kantarionovog ulja na otvorene površine kože neophodno je zaštititi ta područja od direktnog sunčevog svetla zbog dobro poznatog fototoksičnog efekta koji može nastati ako se ova područja izlože suncu.