kantarion

kantarionKantarion, gospina trava (Hypericum perforatum)

Kantarion je dugovečna korovska biljka 30-100 cm visoka sa žutim cvetovima na vrhu i tačkastim lišćem, te izgleda kao perforisano zbog prisutnih žljezda sa eteričnim uljem. Cveta od maja do septembra. Kada se cvetovi protrljaju među dlanove ispuštaju crvenkasti smolasti sok.

U lekovite svrhe koristi se osušeni gornji deo biljke, ubran u vreme cvetanja. Svojstvenog je mirisa, aromatičnog i nagorkog ukusa. Sadrži eterično ulje, gorke materije, tanin i holin.
Čaj od kantariona
Koristi se u vidu čajeva protiv bolesti jetre, želuca, bubrega, kamena u bubregu, proliva, pomanjkanja apetita, za jačanje nerava i protiv potištenosti: kašiku kantariona preliti sa 3 dl ključale vode, ostaviti poklopljeno oko 5 minuta, procediti i piti po šoljicu ujutro natašte i uveče pre spavanja. Čaj treba piti lagano u gutljajima i topao.
Protiv bolesti bubrega, slezine, jetre, mokraćne bešike, reumatskih bolova u zglobovima i bolova u krstima: dve kašike kantariona staviti u 3 dl vode da odstoji oko 14 sati i od te tečnosti se uzima po šoljica, sa malo meda.
Posle zapaljenja pluća: kašiku cvetova kratko prokuvati u litru vode i piti po 2-3 šoljice dnevno, pre jela.
Čaj od kantariona za spoljnu upotrebu, koristi se kod opekotina, za zarastanje rana, protiv hemoroida (ispiranje).

Kantarion ulje
Kantarion ulje pomaže zarastanje rana, posekotina, opekotina, čireva i za mazanje bolnih mesta. Utrljavanje ulja služi i za smirivanje neuralgije, ublažavanje bolova u krstima, protiv opekotina, otoka i čireva.

Pripremanje ulja od kantariona: 250 g cveta kantariona staviti u mešavinu od pola litra maslinovog ulja i 3 dl belog vina ostaviti da se natapa 3 dana. Nakon toga mešavinu kuvati dok vino ne ispari, prohladiti, ocediti i sipati u bočice do upotrebe.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *