kamilicaKamilica lekovitost-Kad se govori o čajevima, odmah pomislimo na kamilicu. To je sigurno jedna od najomiljenijih biljaka naših baka, a naše bake, sa svojim “domaćim lekovima”, savršeno dobro su znale šta rade. Mnoge biljke belih cvetova sa žutim središtima slične ivančici nazvane su kamilicom, neke imaju listove sa širokim režnjevima, pa pripadaju grupi titrica. Među prve ubrajamo malu ili nemačku kamilicu, među poslednje bezmirisnu i rimsku kamilicu.

Najčešće se koristi rimska kamilica, pa se preporučuje da je uzgajate u svojoj bašti. Koliko je prijatna za oko, toliko je korisna u lečenju. Kamilica je biljka koja od Rima ima samo naziv, pošto verovatno potiče iz okoline Londona. Divlja vrsta ima glavice sa žutim cvetovima u sredini i s belim okolo, a gajena vrsta, zvana “s punim cvetovima”, potpuno je bela. Pri kraju cvetanja, bele “latice” (koje u botaničkom smislu predstavljaju cvet) saviju se prema zemlji, tako da cela biljka izgleda kao mala, kosmata zvezda repatica.

Kamilica je savršen primer onih “domaćih lekova” koji su pre tridesetak godina ismevani, ali danas i medicinska nauka ponovo otkriva njihovu vrednost. Kamilicu možemo pripremati kao dobar čaj kad god posumnjamo da imamo gliste, a preporučuje se i ženama koje pate od bolnih menstruacija. U obliku čaja ili kupke i masaže trbuha, kamilica se preporučuje bolesnicima koji pate od želudačnih tegoba, grčeva, proliva, bolova u crevima. Koristi se za ubrzano zarastanje rana i sprečavanje gnojenja. Efikasna je i protiv raznih bolova. U obliku losiona ili obloga, ova biljka uspešno leči upalu očnih kapaka. Poznato je da žene u nordijskim zemljama (severnjačke plavuše) održavaju zlaćani sjaj svoje kose pomoću šampona od kamilice.

Upoznajte kamilicu
Raste na njivama, među žitaricama, a gajimo je i u bašti. Ne smemo je đubriti veštačkim đubrivima. Cveta od juna do avgusta. Cvetište je čunastog oblika i iznutra šuplje. Za čaj beremo samo cvetne glavice, a za kupke celu
biljku. Smemo da je beremo samo po suvom, sunčanom vremenu. Sušimo je naglo u hladu i čuvamo na vrlo suvom mestu, da se ne navlaži. Dodirujemo je što manje da ne izgubi miris, a s njim i lekovitu vrednost. Za čaj je samo prelijemo ključalom vodom.

Čaj od kamilice ne smemo piti dok je vruć, kao ni lipin. Kamilica služi protiv svih bolesti i tegoba, za unutrašnju i spoljašnju upotrebu. Jednom rečju, kamilica je neprocenjiv božji dar.

Berba kamilice
Ako ne živite u kraju s prohladnom klimom, možete gajiti kamilicu u svojoj bašti. Ona voli laganu zemlju, ne previše glinastu. Posejte je u jesen ili u proleće (vrsta s jednostavnim cvetovima) ili posadite sadnice (vrsta s punim cvetovima). Dobro nađubrite i više puta oplevite. U jesen možete ubrati i izdanke sa samoniklih biljaka, pa ih presadite. Cvetove, divlje ili baštenske, berite u junu, ujutro, po suvom vremenu, nakon rose.

Za šta je korisna kamilica
Deluje protiv bolova, upala, nesanice, nervoze, slabog varenja, kožnih bolesti. U prvom redu je lek za žene, posebno protiv grčeva svih vrsta. Najčešće upotrebljavamo tople obloge protiv bolova. Kamilica otklanja kamence, sprečava probadanje u udovima, ublažava žuticu, tegobe u grudima, teškoće s menstruacijom, i gliste.
• Šaku cvetova držimo u litru belogj vina 12 sati na suncu i pijemo gutljaj po gutljaj.
• Sluz će se brzo rastvoriti i izlučiti izl pluća ili želuca ako kamilicu zdrobimo pomešamo s medom i duže vreme ujutro i uveče uzimamo po jednu čajnu kašičicu te mešavine.
• Za utrljavanje kod otoka, čvoruga i nagnječenja, gihta i reume odlično pomoći ulje kamilice. Nekoliko pregršti kamilice potopimo deset dana u litr maslinovog ulja, držimo na suncu, procedimo u flaše.
• Posle vađenja zuba ili kod upale grla grgljamo uvarak od kamilice. Bol će ubrzo nestati, a rana će se očistiti i zaceliti.
• Parne kupke od kamilice pomažu kod bolova u ušima, kod glavobolje, upaljenih sinusa, granuloma, bronhitisa. Kupke bi trebalo da traju oko 20 do 30 minuta.
• Čaj od kamilice smiruje želudačne tegobe već posle kratkotrajnog redovnog uzimanja, ako je reč o upaljenoj sluzokoži ili čak čiru na želucu. Tom čaju možemo dodati i nanu i matičnjak.
• Kamilica deluje i kao dobar antiseptik. Upotrebljavamo je u oblozima ili za kupke kod gnojnih i drugih rana koje teško zarastaju. Na rane stavljamo i zdrobljenu svežu biljku.
• Kod povraćanja ne smemo da pijemo čaj od kamilice.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *