Kamilica i čajevi od kamilice blagotvorno deluju na nesanicu,razdražljivost,premorenost, na bolesti bubrega i mokraćnog mehura,protiv grčeva i nadimanja kao i sredstvo za negu i lepotu…
kamilica čaj od kamilice
Kamilica ublažava mnoge zdravstvene tegobe a služi i za negu lica i tela.U našim krajevima uspeva u blizini naselja,na njivama i uz puteve.Kamilica je jedan od najstarijih lekova ,dobro poznat u svakom domaćinstvu.Sadrži fosfor, sumpor i kalijum. Ova biljka skuplja se tokom leta, a može da se suši na hladnim mestima, na jakoj promaji (nikako na suncu!). Budući da je vlaga i sunčeva svetlost oštećuju, potrebno je biti obazriv prilikom skladištenja.

Čaj od kamilice pije se vruć, u umerenim količinama (u zavisnosti od recepture) jer u protivnom može izazvati povraćanje. Ne sme da se kuva jer sadrži ulja koja kuvanjem ispare pa čaj u tom slučaju gubi svoja lekovita svojstva. Ublažava bolove i grčeve u stomaku i pomaže u slučaju prehlade. Koristi se i kao sredstvo za ispiranje grla i usta, kao i protiv glavobolje i bolova u leđima. Čaj od kamilice pomaže onima koji pate od hemoroida, bolova u bubrezima i mokraćnom mehuru, reguliše menstruaciju i koristi se protiv grčeva, nadimanja, za preznojavanje…
Blagotvorno deluje i na nesanicu, razdražijivost, premorenost.

Za spoljašnju upotrebu koristi se kao sredstvo za rastvaranje i omekšavanje, koje ublažava bolove izazvane oteklinama i čirevima, i to u obliku vrećica, obloga, parenja i kupki. Parenja su dobra protiv bolova uha i bubrežnih kolika, kupke protiv čireva. Čajem od kamilice ispira se obolela usna šupljina, naročito zubne fistule i angina, a blagotvorno deluje i na hronični nosni katar. Oblozi ne smeju biti topli, već mlaki inače neće smanjiti bolove. Prašak od cvetova kamilice koristi se i protiv čira na želucu. Međutim, osobe alergične na polenov prah treba da budu oprezne prilikom upotrebe ove lekovite biljke. Poznata i kao bela rada, ova korovska biljka cveta od maja do avgusta i vrlo je aromatična. Bere se posebnim češljevima (grabuljicama). U Vojvodini (posebno Banatu) vrlo je rasprostranjena – pa se najčešće koristi u domaćinstvima.

Latinski naziv- MATRICARIA CHAMOMILLA
Narodni nazivi – kamilica, kamilca, kamomila, titrica, materičnjak, maternik, komomilja, podrumiče, carev cvet, gamilica, bolivač, popadika, kokornjak, gomoljica, zdravič, hrman, lepa kata, rman, tetrica i romanika. Sadrži: etarsko ulje, smole, gorke materije, tanin, gumu i sluzi.

Čaj od kamilice protiv opadanja kose
Četiri kašike cveta kamilice preliti s pola litre ključale vode i ostaviti jedan sat poklopljeno da odstoji. Potom ocediti i ovom tečnošču prati kosu jednom nedeljno.

Čaj od kamilice protiv upale želudačne sluznice
Dve kašike kamilice preliti sa 3 dl ključale vode. Uzima se 20 dana, potom se napravi pauza 10 dana, a zatim se čaj koristi narednih 20 dana do prestanka tegoba.

Kupka od kamilice za dobar san
1 šaka cveta kamilice 2 kesice čaja cveta kamilice 1 I vode Kuvajte cvet kamilice dvadesetak minuta (za to vreme Preporučljivo je da se nagnete nad posudom, čime se postiže biaga inhalacija). Kesice čaja od kamilice stavite u drugu posudu skuvajte čaj. Potom procedite cvetove izlijte vodu u kadu. Lezite u mirisnu, lekovitu kupku (obavezno uz šolju toplog čaja, koji ste prethodno skuvali). Ova kura blagotvorno deluje na kožu ali i na dušu… Pa, naše bake imale su proverene recepte za sve nevolje, zar ne? Posle opuštanja I u kadi izmasirajte telo razblaženim etarskim uljem od kamilice.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *