kaloperKaloper (Chrvsanthemum balsamita -Tanacetum balsamita) DRUGI NAZIVI: goloper, biblijski list, kamforna biljka.

OPIS BILJKE: Kaloper pripada porodici glavočika (Compositae). To je trajna mirisna biljka koja naraste i do jedan metar visine. Listovi su ovalnog oblika, na ivicama nazubljeni. Na vrhu stabljike razgranato se razvijaju cvetne žute glavice. Koren je razgranat. Biljka ima balzamičan miris na matičnjak i aromatičan ukus.

STANIŠTE I UZGOJ: Uzgaja se u baštama, na sunčanim mestima.

VREME CVETANJA: od aprila do avgusta.

LEKOVITI DEO BILJKE KALOPER: Bere se cela biljka u cvatu i listovi pre cvetanja. Suši se brzo na mestu jakog strujanja toplog vazduha. Biljku treba čuvati u hermetički zatvorenoj ambalaži.

LEKOVITO DELOVANJE: Kaloper je omiljena i rado gajena baštenska biljka u seoskim domaćinstvima. Listovi kalopera tradicionalno se koriste za lečenje: želuca i creva (poremećaji varenja hrane, jačanje želuca, paraziti, hemoroidi, slab apetit, grčevi creva, nadutost, zatvor, dizenterija), ženskih tegoba (izazivanje menstruacije, grčevi materice, infekcije, smetnje u začeću), jetre i žuči (masna jetra, slab rad, slaba jetra), bubrega i bešike (infekcije, slaba bešika, jačanje bešike), kože (kod uboda insekata i ujeda otrovnih životinja stavljaju se obloge, kao i kod raznih rana), kod parazita u kosi (vaške) groznice i vodenih bolesti (ascites, edemi).
Cvetovi kalopera koriste se za lečenje: bubrega i bešike (poremećaji mokrenja, izazivanje mokrenja, protiv infekcija) i pluća (nazeb, bronhitis, grip, kašalj). Zapadna narodna medicina koristi ovu biljku kao: antiseptik, antibakterik, adstrigent, aromatik, diuretik, laksativ, insekticid, zalečenje edema, grčeva, nečistoća na koži, nadutosti, raznih rana, vodenih bolesti, želudačnih tegoba i ženskih tegoba.

JESTE LI ZNALI:
U našim selima kaloper je simbol devojaka spremnih za udaju, koje za pojasom nose struk ove bilike. Takođe se može čuti priča da će mlade žene koje su dve nedelje pile čaj od kalopera posle toga sigurno zatrudneti.

RECEPTI:
Čaj od kalopera: Priprema se od 1 kašike listova i 2 dl vode. Vrućom vodom prelijemo biljke, poklopimo i pustimo da odstoji 15 minuta, pa procedimo. Pijemo 2-3 šolje čaja dnevno.

Tinktura: Pravi se od alkohola, a upotrebljava se za lečenje navedenih bolesti. Uzimamo 10-15 kapi tri puta dnevno uz malo vode ili čaja.

U KUHINJI:
Kaloper je nekada bio omiljeni začin u Evropi, posebno u Engleskoj i Francuskoj, gde je bio sastavni deo mešanih salata. Listovi su davali aromu čorbama, sirevima, kolačima i pivu. U našim krajevima koristi se kao začin za čorbe, variva i poslastice.