kako se pravi ekstrat tinktura

Kako se pravi biljni ekstrat
kako se pravi ekstrat tinktura
U ekstraktu je veća koncentracija lekovitih materija nego u čaju, ali i on se priprema kuvanjem. Ovaj postupak se primenjuje kada se od biljke koristi koren, kora, grančice i neki plodovi. Biljku staviti u hladnu vodu i zagrejati do tačke ključanja, a zatim je lagano kuvati, ali ne duže od jednog sata. Standardna količina bi se, isto kao i kod čaja, trebalo da priprema sveža, svakog dana u tolikoj količini da bude dovoljna za tri doze. Ekstrakt se može piti i vruć i hladan.

Standardna količina za biljni ekstrat: 30 g sušene biljke ili 60 g sveže biljke na 750 ml vode koja se ukuva na oko 500 ml.
Standardna doza biljnog ekstrata: Jedna šolja za čaj ili vinska čaša tri puta dnevno.

Pribor za pravljenje ekstrata. Dublja šerpica (najbolje keramička ili emajlirana); cediljka od plastike; posuda (bokal) sa poklopcem za čuvanje tečnosti tokom dana.

1. Biljku stavite u veću teglu koja se dobro zatvara i prelijte votkom razređenom vodom. Teglu dobro zatvorite i sklonite da dve nedelje stoji na hladnom mestu; povremeno protresite
2.Na obod od prese pričvrstite vrećicu za za ceđenje i u nju izručite masu natopljenu razređenim alkoholom.
3. Masu pomoću prese za vino propasirajte u bokal. Ono što ostane u presi se može odlično iskoristiti kao sastojak komposta.
4. Proceđenu tečnost pomoću levka sipajte u čiste flaše od tamnog stakla.

Kako se pravi biljna tinktura

Tinktura se pravi se tako što se osušena ili sveža biljka stavi u 25% rastvor alkohola u vodi. Za tinkturu se može koristiti bilo koji deo biljke. Alkohol, osim toga što pomaže da se iz biljke izluče lekovite materije, deluje i kao konzervans – tinktura traje do dve godine. Tinktura bi trebalo da se pravi od jedne biljke, a ako je potrebno, posle se mogu kombinovati razne tinkture. Za tinkture koje se industrijski proizvode koristi se etil alkohol, dok su za tinkture proizvedene u domaćoj radinosti pogodnija razređena alkoholna pića. Za ove namene najidealnija je votka, jer ima veoma malo drugih sastojaka, dok je rum pogodan za neutralisanje neprijatnog ukusa neke biljke.

Standardna količina: 200 g sušene biljke ili 600 g sveže biljke na 1 litar 25% alkohola razređenog vodom (na primer: flašu od 0,75 dl ćete pripremiti tako što ćete votku razrediti vodom u odnosu 50% : 50%).

Standardna doza: 5 ml tri puta dnevno.

Tinktura bi trebalo da se upotrebljava razređena u vodi (ukus joj se može poboljšati sa malo meda ili voćnog soka). U nekim slučajevima (trudnoća, oboljenja želuca i jetre, lečeni alkoholizam, mala deca) nije preporučljivo koristiti tinkturu sa etil alkoholom. U takvim slučajevima treba u šolju sa jednom dozom tinkture (5 ml) dodati malu količinu (25-50 ml) skoro vrijuće vode i ostaviti da se dobro ohladi. Najveći deo alkohola će ispariti.

Pribor za pravljenje tinkture: Velika tegla sa twist-off zatvaračem. Kesica od platna ili gaze za ceđenje. Presa za vino. Bokal ili neka veća posuda. Levak (po potrebi). Flaše od tamnog stakla sa zatvaračima koji dobro zaptivaju.
UPOZORENJE: Za pripremanje tinktura ne koristiti tehnički alkohol, metil alkohol, kao ni alkohol za masiranje (izopropilen alkohol); svi ovi alkoholi su veoma otrovni.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *