Kada krenete u nabavku i u prodavnici zastanete kod dela sa povrćem, da li vam padne na pamet da se ne mora sve koristiti u kulinarske svrhe, već da može imati i dobrobiti po zdravlje? Jedna od tih biljki je i peršun.

Čaj od peršuna je jednostavno neverovatan. U daljem tekstu ćemo objasniti i zašto.

Dobrobiti po zdravlje od čaja od peršuna

Iskreno govoreći, čaj od peršuna nije baš toliko ukusan kao zeleni ili neki drugi biljni čajevi. Ukus mu je prilično opor, ali ipak, mnoštvo vitamina i antioksidanasa čine ovaj čaj napitkom koji biste svakako trebali da uvrstite u svakodnevnu ishranu. Sadrži vitamine A, C i K, koji su značajni iz mnogo razloga. Osim toga, sadrži i dosta minerala. Navodimo nekoliko glavnih benefiti ovog čaja:

caj od persuna

1. Prirodni diuterik
Još od drevnih vremena, peršun se koristio zbog svog jakog diuretskog efekta. Ovaj efekat se pripisuje njegovim sastojcima koji sprečavaju zadržavanje suvišne soli i kalijuma u organizmu, što je odlično za bolesti i probleme sa bubrezima i jetrom. Znatno pomaže u bržoj eliminaciji toksina iz organizma.

2. Deluje kao antioksidans
Lišće peršuna je vrlo bogato antioksidansima. Nekoliko istraživanja je pokazalo da uzimanje namirnica bogatim antioksidansima pomaže u smanjivanju stresa i pomaže imunom sistemu da se izbori sa infekcijama. Zato konzumacija čaja od peršuna dosta pomaže kao prevencija protiv raznih bolesti.

3. Bogat je flavonoidima
Lišće peršuna takođe sadrži i mnogo flavonoida. To su pigmeti koji imaju pozitivna svojstva na ljudski organizam. Jedan od tih flavonoida je i apigenin, koji sprečava razmnožavanje ćelija karcinoma dojke, kako je pokazalo jedno istraživanje iz 2008. godine.

4. Pomaže u snižavanju lošeg holesterola
Peršun sadrži beta-karoten, folnu kiselinu i vitamin B12. Ovi nutrijenti pomažu u smanjivanju nivoa lošeg holesterola u krvi. Kao što verovatno znate, visok holesterol se obično smatra uzrokom mnogih srčanih i drugih oboljenja.

5. Pomaže kod anemija
Anemija pogađa mnoge žene širom sveta. Osim što bi trebalo da uzimaju suplemente na bazi gvožđa, ljudi sa ovim problemom bi trebalo da ubace u ishranu i namirnice bogate gvožđem. Peršun sadrži gvožđe u velikim količinama, kao i dosta vitamina C koji potpomaže apsorpciju gvožđa u organizmu i ojačava imuni sistem.

6. Izvor je vitamina K
Peršun sadrži vitamin K, vitamin koji poboljšava apsorpciju minerala neophodnih za jake kosti. Vitamin K se oslobađa kada se peršunovo lišće zagreje.

Kako da napravite čaj od peršuna?

Pravljenje čaja od peršuna je vrlo jednostavno. Samo uzmite lišće peršuna dovoljno da napuni oko četvrtinu šolje za čaj. Dobro isperite lišće, a zatim ga prokuvajte u vodi. Ostavite da se natopi nekoliko minuta, a onda procedite i dodajte malo limuna i meda kako bi bio ukusniji. Pijte ovaj čaj dva puta dnevno.

Mere opreza:

Peršun uglavnom nema neželjenih nuspojava, ali ipak nekoliko stvari treba imati na umu pre nego što počnete da pijete ovaj čaj:

– Trudnim ženama se ne preporučuje upotreba ovog čaja. Pošto stimuliše grčenje materice, može povećati rizik od spontanog pobačaja

– Nemojte piti ovaj čaj u prekomernim količinama, jer može izazvati vrtoglavicu i povraćanje

– Iako konzumacija ovog čaja pomaže u bržem izbacivanju toksina preko mokraće, peršun sadrži oksalnu kiselinu koja može štetiti onima koji imaju problema sa upalom bubrega.

Čaj od peršuna je lako napraviti i veoma je zdrav, zato ga obavezno ubacite u redovnu ishranu.