Pravilna ishrana i održavanje optimalne telesne težine ključni su faktori u sprečavanju nastanka kamena u žuči. Međutim, ukoliko se oboljenje ipak javi, u terapiju obavezno treba uključiti prirodne preparate kako bi istopili kamen u žuči.
kamen_u_zuci narodni recepti
Kamen u žuči veoma je često oboljenje, a podrazumeva pojavu čvrstih, kristalnih naslaga u žučnoj kesi ili žučnim kanalima, prečnika od nekoliko milimetara do čak dva i više centimetra. Može se javiti u svim životnim dobima, kod oba pola, a statistike pokazuju da nešto češće obolevaju žene u poznijim godinama. Iako se radi o poremećaju koji u početnim stadijumima kod većine pacijenata ne izaziva tegobe (veliki broj osoba ne zna da ima kamen), stanje se mora redovno pratiti i hirurški sanirati kada se kamen pokrene i zaglavi u nekom od žučnih kanala, da ne bi došlo do komplikacija koje su ponekad opasne po život.

NARODNI RECEPTI ZA KAMEN U ŽUČI

Sok za rastvaranje kamena
Pomešati sveže ceđeni sok od crnog limuna sa domaćim medom u odnosu 1:1. Uzimati kašiku smese tri puta dnevno 15 minuta pre jela.Takođe, za rastvaranje kamena treba svakodnevno mesec dana piti i sveže ceđeni sok od šargarepe.

Ulje od karanfilića
Karanfilić istucati u avanu ili samleti na električnom mlinu tako da se dobiju tri kašike praha, a zatim sipati u staklenu teglu i dodati čašu maslinovog ulja.Teglu dobro zatvoriti i ostaviti na toplom mestu da odstoji tri nedelje. Uzimati po kašiku ulja pola sata pre doručka. Ovaj preparat pročišćava jetru i oslobađa je od toksina i parazita.

Melem od limuna
Samleti dva cela limuna sa korom, ali bez semenki i pomešati ih sa kilogramom domaćeg meda i 2 dl maslinovog ulja. Uzimati tri puta dnevno po kašiku melema pola sata pre jela.

Sok od rena i limuna
Samleti pola kilograma rena i sipati u staklenu teglu sa pola litra vode. Dobro zatvoriti i ostaviti na toplom da odstoji nedelju dana. Procediti, dodati pola kilograma meda i sok od tri limuna, pa ostaviti poklopljeno da odstoji još sedam dana. Piti po kašiku soka ujutru i uveče, pola sata pre jela. Ovaj sok otklanja žučne tegobe i jača imunitet. Cimet za bolji rad jetre i žuči Pomešati pola kilograma meda sa dve kašike cimeta. Uzimati po kašičicu mešavine tri puta dnevno pre jela ili dva sata posle jela.

Lan i mleko
Istucati u avanu čašu semena lana i kuvati u 6 dl mleka dok ne uvri i ostane 2 dl. Procediti i piti po jednu čašu u toku pet dana. Nakon 10 dana pauze ponoviti terapiju. Ako se pojave bolovi, to znači da se kamen i pesak rastvaraju, nakon čega nastupa olakšanje.

Žučna kesa smeštena je u gornjem delu trbušne šupljine, ispod jetre, i u njoj se skladišti žuč, žućkasto-zelenkasta gusta tečnost koja pomaže varenje hrane i razgradnju masti. Žuč se sastoji od vode u kojoj su rastvorene neorganske materije – elektroliti (natrijum, kalijum, hlor, bikarbonati) i organska žučna jedinjenja -bilirubin, žučne soli, fosfoli-pidi i holesterol. Kada usled nekog oboljenja, poremećaja
Kamen zaglavljen u žučnom kanalu

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *