Kako otkloniti brzo zamaranje
kako otkloniti brzo zamaranje
Zamor predstavlja opadanje radne sposobnosti nekog organa ili čitavog organizma, nastalo kao posledica samog rada, naročito onog koji se doživljava kao mučan, pa i bolan osećaj. Ne smatra se prirodnim stanjem ako dugo traje i ne nestaje nakon odmora.

Da bi se sprečio i otklonio zamor, potrebno je pored odmora i naročito dobrog sna, uvesti režim zdrave ishrane, uz ograničeno korišćenje šećera i stimulanata (kafa, jaki čaj, alkoholna pića). Pored urednog i dovoljno dugog i intenzivnog sna umereni i raznovrsni obroci hrane su bitni uslovi da se odloži pojava zamora. Obroci treba da budu sa dovoljno belančevina, ugljenih hidrata i namirnica — izvora vitamina A, B grupe (naročito B3 i B6), vitamina C i D i naročito vitamina E, mineralnih soli (naročito gvožđa, kalijuma, magnezijuma i joda). Svi ovi sastojci pomažu obnavljanju snage posle napornog rada.

Vitamina B3 ima najviše u džigerici, piletini, mesu, ribi, a vitamina B6 pored navedenih namirnica još i u pasulju, soji, pirinču i suncokretovom semenu. Najbogatiji izvori vitamina C su: sok pomorandže, limuna ili grejpfruta, zelena paprika, pomorandža, grejpfrut, jagoda, pečeni krompir, paradajz, kupus i salate.

U jelovniku treba da budu dovoljno zastupljeni: meso, džigerica, riba, jaja, mlečni proizvodi, sojine belančevine, kikiriki, beli i crni luk, zeleno lisnato povrće i povrće i voće sa žutim mesom, pasulj, citrus plodovi, sokovi od voća i povrća, breskve, paradajz, kupus, paprika, krompir.

Poseban značaj za savlađivanje zamora imaju pšenične klice, kvasac, proizvodi od celog zrna žitarica i citrus plodovi, te treba da budu zastupljeni u svakodnevnom jelovniku.

Kada se oseća zamor pod uticajem stresa, besa i nezadovoljstva nečim, najbolje je izvesti desetominutnu šetnju sa ubrzanim hodom na čistom vazduhu, umesto da se jede čokolada ili hvata za cigaretu, poručuje dr K. Tejlor sa Kalifornija Univerziteta.

Lekovito bilje i ishrana za zamor
-Ujutro popiti čašu soka od pomorandže ili grejpfruta ili limunadu zaslađenu medom.
-Svako jutro u trajanju od mesec dana uzimati kašiku naribanog rena sa kašikom meda.
-Kašu načinjenu od integralnog brašna ili ovsenih pahuljica ili njihove mešavine, uz dodatak narendane šargarepe, jesti za doručak, 2-3 puta nedeljno.
-Kafa i čaj okrepljuju i otklanjaju zamor te ih treba redovno konzumirati, ali u umerenim količinama.
-Smešu od po jedne kašike nane, matičnjaka i ruzmarina preliti sa pola litra ključale vode, ostaviti 1 sat poklopljeno, procediti, zasladiti medom i piti po želji, mlaki čaj.
-Jabukovo sirće dodavati salatama ili ga piti povremeno razređeno u čaši vode (kašika sirćeta i kašika meda na 2 dl vode).
-Ginseng (žen-šen) obnavlja energiju, sprečava zamor i depresije. Utiče na opštu vitalnost organizma i poboljšanje funkcija pojedinih organa. Treba ga koristiti prema uputstvima na pakovanju.
-Mešavinu od po 1 kašike isitnjenog lista koprive, matičnjaka, peršuna, mirođije, lavande i korena odoljena preliti sa litrom ključale vode i po želji piti čaj zaslađen medom.

Masaže i kupke koje mogu brzo otkloniti zamor
1. Toplim razblaženim jabukovim sirćetom izmasirati sve delove tela, a naročito ruke i noge, bez korišćenja ubrusa kako bi koža upila što više rastvora.
2. U kadu sa toplom vodom za kupanje sipati 2 s11 jabukovog sirćeta i ležati u vodi oko 15 minuta.
3. U kadu sa toplom vodom za kupanje staviti 6 kapi ulja od lavande ili limuna. Takođe je korisno masiranje grudi sa lavandinim uljem, 2-3 puta na dan.
4. Umorne i otekle noge uveče treba okupati u slanom uvarku od krompira, a zatim omotati slanim oblogom morske soli.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *