salep

salepPrah salep napravljen od krtola livadskih kaćuna koristio se od davnina za čišćenje i jačanje organizma, ali i za lečenje astme i upale želuca…

Salep je prah koji se dobija obradom krtola lepih livadskih cvetova najrazličitijih boja i oblika, koji se zajedno nazivaju kaćuni i cvetaju od polovine proleća do kraja leta. Svi imaju tanak koren i dve krtole, prošlogodišnju i ovogodišnju. Vade se mlade krtole, za vreme cvetanja.

Za pravljenje salepa najčešće se koriste one jajastog oblika. Sveže iskopane, odmah posle čišćenja popare se ključalom vodom, a potom suše na temperaturi do 80 stepeni C. Posle ovog krtole gube gorčinu i neprijatan miris, postaju prozirne, tvrde, teške i lepljive. Kada se izmrve u prah nazivaju se salep. Za najbolje kaćune važe krtole sledećih cvetova – Orchis morio, Orchis militaris, Orchis maculata i Orchis latifolia.

Od davnina se veruje da salep podmlađuje, jača, čisti i krepi organizam, a pripisuje mu se i gotovo magična sposobnost da probudi seksualnu želju i pojača mušku potenciju. Uglavnom se upotrebljava tzv. salepova sluz, koja se dobija mešanjem salepa u prahu i vode, ali, postoji mnogo recepata za pripremanje salepa, pa se napitak od njega osim sa vodom, sprema još i sa mlekom,, čokoladom i voćnim sokovima. Po biohemijskom sastavu u njemu najviše ima ugljenih hidrata, uglavnom skroba, malo belančevina, a nalazimo i kiseline i masti. Potvrđena je velika lekovita vrednost salepove sluzi jer se ona u tankom sloju vezuje za sluzokožu, potpuno je oblaže i štiti od negativnih uticaja, te pomaže u slučaju zapaljenja grla, dugotrajnog kašlja, astme, a blagotvoran je i za saniranje upale želuca i katara creva. U prošlosti se koristio za oporavak od teških bolesti a postojalo je verovanje da ubrzava zarastanje rana, pa su se na povređena mesta stavljali oblozi od salepa.

Salepova sluz
U 10 g salepa u prahu dodati 10 ml 70-procentnog alkohola, promešati i od prethodno pripremljene 1/2 l ključale vode dodati 50 ml. Dobro promešati i polako dosipati ostatak vode. Ostaviti da se ohladi uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Radi poboljšanja ukusa može se pomešati sa voćnim sokom.

Čokolada sa salepom
Rastopiti 100 g čokolade sa kašikom margarina i u rastopljenu smesu dodati 50 g salepa u prahu,dobro promešati. Konzumirati kada se ohladi i stvrdne.

Mlečni napitak sa salepom
Prokuvati 300 ml mleka i dodati 50 g salepa u prahu. Kuvati na tihoj vatri dok se smesa ne zgusne poput pudinga. Zasladiti vanil-šećerom i posuti cimetom. Piti vruće.

Upozorenje
Prilikom vađenja krtola voditi računa o tome da se kaćun ne pomeša sa mrazovcem. Oba cveta i njihove krtole veoma su slične, ali je mrazovac otrovna biljka čija upotreba može da dovede do veoma ozbiljnih zdravstvenih tegoba.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *