jorgovanJorgovan su početkom X veka Arabljani preneli u Španiju, odakle je raširen u Evropu, a u XVI veku je iz Turske donet u Beč, i tako je definitivno osvojio Stari kontinent. Ima ga dosta u prirodi, u šumskim sastojinama, a gaji se i u vrtovimabaštama na selu i u gradu. Jorgovan je simbol ljubavi, koja se tek rađa. U narodnoj medicini se koristi:

Protiv reume
Sveže cvetove jorgovana staviti u teglu, naliti uljem (zejtinom) i držati na suncu 15 dana, pa tim uljem mazati – masirati obolele delove tela i stavljati obloge. Pomaže i u slučaju smetnji u varenju, kada treba njime masirati trbuh.

Jorgovan protiv otoka nogu
Uzeti 50 g isitnjenog cveta ljubičastog jorgovana, 50 g lista bršljana i 50 g cveta divljeg kestena, staviti u 1 litar maslinovog ulja, zatvoriti flašu i držati u toploj sobi 30 dana, uz povremeno mućkanje, a zatim procediti, pa ovim uljem masirati otečena mesta nekoliko puta dnevno. Pred spavanje, otočena mesta obrisati razblaženim vinskim sirćetom.

Jorgovan za pobotjšanje varenja

Pola pregršti suvih cvetova jorgovana preliti 1 litrom vrele vode, ostaviti poklopljeno 1 sat, a zatim procediti, zasladiti i piti 2 do 3 šoljice dnevno.

Jorgovan za snižavanje visoke temperature
Pola pregršti suvih listova jorgovana preliti 1 litrom vrele vode, ostaviti poklopljeno 1 sat, a zatim procediti i piti 2 do 3 šoljice dnevno.
Uzeti 15 do 20 g plodova jorgovana, preliti 1 litrom vrele vode, prokuvati 2-3 minuta,ostaviti da stoji 30 minuta, a zatim procediti i piti 2 šoljice dnevno.

Protiv premorenosti -obamrlosti nogu i ruku
Izmešati po 5 kašika iseckanog cveta jorgovana i lista belog jasena, staviti u 1 litar ljute komove rakije, zatvoriti flašu i držati u toplom 20 dana uz povremeno mućkanje, a zatim procediti i masirati ruke i noge tri puta dnevno po 10 minuta, posle čega ih treba uviti vunenim krpama i držati 1 sat.