jarebikaBiljka jarebika (Sorbus aucuparia) je grm ili drvo visoko do 15 metara, s okruglastom i slabom krošnjom. Na vrhovima grana cvetaju beli cvetovi neprijatnog mirisa. Krajem leta sazrevaju narandžastocrveni plodovi oporog i kiselog ukusa.

Jarebika je vrlo raširena u kontinentalnim delovima Evrope, a kod nas je nalazimo po šumama i šumskim obroncima, pašnjacima i uz puteve. Podnosi vrlo niske temperature. Zbog lepih plodova često se sadi kao ukrasno drvo po parkovima i baštama, a pojavljuje se u više podvrsta i oblika.

Jarebikini plodovi su prvo žuti, a narandžastocrveni i zreli postaju krajem avgusta. Treba ih brati mnogo kasnije, posle prvih mrazeva, jer tada sadrže više šećera. Da bi se uklonio neprijatan ukus koji potiče od gorkih supstanci plodove treba, uz mešanje, kratko prokuvati u vodi ili ostaviti preko noći u razređenom sirćetu (4 kašike sirćeta – 5 dcl vode).

Jarebika je neotrovna biljka, ali ne sme da se uzima prevelika količina sirovih plodova, jer mogu da se pojave simptomi blažeg trovanja. U sirovim plodovima, ponajviše nezrelim, ima parasorbinske kiseline, koja deluje purgativno pa nadražuje organe za varenje. Čaj i marmelada od jarebike nisu uopšte štetni.

Čaj i marmelada od plodova jarebike pomažu kod problema varenja, nedostatka apetita, kao i kod poremećaja rada želuca i creva

Lekovitost jarebike

Zreli plodovi jarebike sadrže 72% vode, 6% šećera, 2% organskih kiselina, najviše jabučne, oko 100 mg% vitamina C, dosta vitamina E i B2 i nešto eteričnih ulja. Osim toga, plodovi su retko bogat izvor vitamina A, jer sadrže čak do 20 mg% karoti-na.Čaj i marmelada od plodova jarebike dobro su sredstvo kod problema varenja, nedostatka apetita, kao i kod poremećaja rada želuca i creva.

Alternativna medicina jarebiku preporučuje protiv dijabetesa, promuklosti, kašlja, reume, bolesti žuči i za izlučivanje kamenaca.Plodovi jarebike smanjuju količinu holesterola u krvi, a poseduju i jako antimikrobno dejstvo.

Prezreli plodovi jarebike, u stanju laganog vrenja,mogu da posluže kao sredstvo za otvaranje, a imaju dejstvo i na izlučivanje mokraće. Kompot, žele ili sok (sveži ili sterilizovani) može se koristiti kao sredstvo za grgotanje protiv promuklosti.

Konzumiranje svežeg soka od jarebike preporučuje se kod bolnog otvrdnuća želuca, kod preopterećenosti creva zbog neuredne stolice.Takodje svež sok plodova jarebike dobar je prirodni lek kod bubrežnih kamenaca kao i kod teškog mokrenja.

Pekmez od jarebike i jabuka recept
500 g ploda jarebike
2 dl vode
2 jabuke (nije obavezno)
šećer
Plodove jarebike ostaviti preko noći u razređenom sirćetu i procediti. Dodati očišćene četvrtine jabuka koje treba kratko prokuvati u vodi. Masu propasirati, dodati jednaku količinu šećera i kuvati 5 minuta ili dok se marmelada ne zgusne. Još vruće sipati u zagrejane tegle i zatvoriti.