izmirnaIzmirna Commiphlora molmol Zbog svoje uljasto-gumaste smoie, koja se skuplja sa grana žbuna koji raste u Arabiji i Somaliji, izmirna se već hiljadama godina smatra blagom istoka. Bogate žene u starom Egiptu su palile kuglice izmirne, kako bi u svojim kućama potamanile buve. U narodnoj medicini se izmirna koristila za smirivanje bolova u mišićima i kao reumatska obloga.U Kini je nazivaju mo jao (mo yao) i koriste je još od vremena dinastije Tang (600 godina pre naše ere), naročito kao biljku koja zaceljuje rane i podstiče stvaranje krvi.

Dejstvo: fungicidno, skuplja (steže), deluje na katar, antiseptično, ekspektorans, amara, podstiče odbrambeni sistem organizma i cirkulaciju krvi.

Smola
Tinktura: Koristiti kod infektivnih i inflamatornih stanja (od kijavice pa do infektivne mononukleoze). Idealna je za katar gornjih disajnih puteva i može se dodavati preparatima za iskašljavanje. Koristiti 5 ml dnevno u dozama 1-2 ml, dobro razblaženih vodom.
Kapsule: Upotrebljavati kao ukusniju zamenu za tinkturu, i to po jednu kapsulu od 200 mg pet puta dnevno.
Sredstvo za grgotanje i ispiranje usta: Kod bolova u grlu i čireva u ustima, grgotati ili ispirati usta rastvorom 1-2 tinkture u pola čaše vode.
Raspršivač: U slučajevima mikoze primeniti razblaženu tinkturu.
Prašak: U Kini se smola u obliku praha (3 do 9 g) koristi zajedno sa osušenim cvetovima koristi kao analgetik kod bolova u stomaku vezanih za stagnaciju krvi (npr. kod menstrualnih bolova).

Eterično ulje
Ulje: 10 kapi pomešati sa 25 ml vode, dobro promućkati i koristiti spolja za rane i hronične čireve ili za plakinjanje hemoroida.
Za mazanje grudnog koša: 1 ml ulja pomešati sa 15 ml bademovog ili suncokretovog ulja i primenjivati kod bronhitisa i prehlada praćenih gustim šlajmom.
Čepići: 10 kapi ulja dodati u 30 g rastopljenog kakao butera; ova doza je dovoljna za 25 čepića. Primenjuje se kod mikoze.

Smola *
Kad se kora zaseče, iz stabla curi gusta bledožućkasta tečnost. Sušenjem se stegne u crvenkasto-mrku čvrstu tvar, koja se može rastvarati ,u tinkturama i uljima. Ova smola se, zbog svog dejstva skupljanja (stezanja), primenjuje spolja na rane,ali ona isto tako pomaže i kod bolova u grlu i čireva u usnoj duplji. Ispitivanja ukazuju na to da može da smanjuje nivo holesterola u krvi. U Kini se koristi za “razređivanje krvi” i smirivanje bolnih oteklina. Izmirna ima veoma neprijatan ukus

Eterično ulje
Ekstrahuje se iz smole i u staroj Grčkoj se koristilo za zaceljivanje rana. Uopšte mu se pripisuje karakter jang, ali je njegovo dejstvo više antiinflamatorno nego što razgreva. Dobro deluje kao tinktura ekspektorans, koristi se za
prašak mazanje grudnog koša kod bronhitisa i katara.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *