hmelj

Prvi podaci o korišćenju hmelja u pripremanju piva u Evropi potiču iz XI veka; u tradicionalnom engleskom pripremanju piva od đumbira se, međutim, hmelj nije nikada koristio. Prvobitno se smatralo da hmelj podstiče “sokove koji izazivaju melanholiju”, a isuviše mnogo hmelja u nemačkom pivu je izazivalo, kako je zapisao Gerard “bolest glave”. Verovalo se, međutim, da hmelj čisti suvišne koleričke i sangvinističke sokove i nemačko pivo se smatralo “fizičkim napitkom za održavanje zdravog tela”, dok za englesko pivo ovo nije važilo. Hmelj sadrži veliki procenat estrogena, što ima za posledicu da preterano konzumiranje piva može kod muškaraca dovesti do gubitka libida
Osobine: hladan, suv, gorak, blago ljut. Lekoviti sastojci eterična ulja, valerna kiselina, estrogen, tanini, amara, flavonoidi.
hmelj
Dejstvo: sedativ, anafrodizijak, amara, diuretik, tonik za jačanje nervnog sistema

Hmelj korišćeni delovi Šišarke

U medicini se koristi cvet ženskih biljaka, tzv. šišarka. Osobine biljke se prilično menjaju sa godinama – zavisno od toga kako njihovi sastojci oksidišu. Najbolje je da se šišarke koriste sveže, i to kod nesanice; sušeni hmelj stavljen u jastuke radi lečenja nesanice bi trebalo da se svakih nekoliko meseci promeni, jer stare sušene šišarke mogu imati suprotno dejstvo.

Sišarke

ČAJ: U slučaju nesanice, staviti u šolju vrele vode dve kašičice svežeg hmelja i ostaviti da odstoji 5 minuta. Može se upotrebiti i sveže osušeni i zamrznuti hmelj.
Tinktura: U slučaju nervne napetosti i osećanja teskobe, koristiti 2 ml tri puta dnevno kao sedativ. Ukoliko postoji sindrom osetljivog debelog creva, kombinovati sa drugim biljkama koje podstiču varenje, kao što su beli slez,bokvica,kamilica,nana.Ako je u pitanju nervoza želuca nakapati na kocku šećera 1,5 ml. Preporučuje se i za neke seksualne probleme, uključujući i preranu ejakulaciju.

Vlažna obloga: Na grizlice potkolenice stavljati vatu natopljenu čajem ili razblaženom tinkturom.

Kupka: Kod hroničnih čireva, kožnih osipa i povreda, koristiti čaj od svežeg i sveže osušenog hmelja.

Kapsule: Mogu se kupiti; za poboljšanje apetita uzimati po dve kapsule pre jela piti svega nekoliko dana bez prekida.

Osobine: ljuta, blago gorkoslatka, vrela, suva.

Lekoviti sastojci: eterično ulje, flavonoidi, šećeri, glikozidi, tanini, podofilotoksin (ima antikancerogeno dejstvo), vitamin C.

Dejstvo: antiseptik mokraćnog trakta, diuretik, karminativ, tonik za varenje, uterotonik, antireumatik.

Upozorenja
Hmelj deluje na nervni sistem kao blagi depresivum i zato ne bi smeo da se koristi kod depresivnih stanja. Ne uzimati preko propisane doze.
Biljka hmelj koja je u rastu može izazvati kontaktni dermatitis.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *