hmelj caj lekHmelj se uvek dovodi u vezu sa proizvodnjom piva. Ali, hmelj je i lekovite biljka, iz koje su arapski lekari još u sedmom veku pravili sirup za pročišćavanje krvi.Biljni hormoni koje biljka hmelj sadrži imaju zaštitno dejstvo u odnosu na maligna oboljenja.

od biljke hmelj se u medicini koriste protiv mnogih bolesti samo njeni “ženski”cvetovi koji liče na “bombice”, a sadrže razna eterična ulja i smole, razne biljne boje i fotoestrogene (biljnehormone), koji su veoma slični estrogenu koji se prirodno stvara u ljudskom organizmu.
Razne kliničke studije potvrđuju da fitoestrogeni štite od raka dojke, prostate i sluzokože materice. Kako su pokazala novija istraživanja, hmelj se može smatrati zaštitnim faktorom od tumora. On sadrži i takozvane monoterpene i polisaharide, koji imaju dvojaki mehanizam dejstva protiv ćelija raka. Monoterpeni se direktno aktiviraju pri stvaranju ćelija tumora u vrlo ranom stadijumu. Polisaharidi jačaju imunološki sistem i podstiču rad ćelija “ubica” koje se bore protiv ćelija raka, time što ih lakše prepoznaju i eliminišu.

Saveti za korišćenje hmelja u cilju lečenja

Hmelj za menstrualne tegobe
Lupulin – supstancija koja je sadržana u hmelju, je fitoestrogen koji deluje na stabilisanje hormonskog statusa u toku menstrualnog perioda. I druge supstancije koje se nalaze u hmelju imaju pozitivno dejstvo na psihičku ravnotežu, probleme sa koncentracijom i depresije, od čega mnoge žene veoma često pate baš u tom periodu. Zbog toga se ženama sa ovakvim poremećajima savetuje da u predmenstrualnom periodu piju po dve šolje čaja dnevno, a kada nastupe smetnje, da povećaju količinu na tri šolje dnevno.
Recept: Vršno punu kašičicu suvih cvetova hmelja preliti velikom šoljom vrele vode, poklopiti i ostaviti 10 minuta, a zatim procediti.

Čaj od hmelja za nesanicu

Čaj od hmelja povoljno deluje na san. Treba ga piti 20 minuta pre odlaska na spavanje.
Recept za čaj od hmelja: Tri kašičice cvetova hmelja preliti sa četvrt litre vrele vode, poklopiti i ostaviti da stoji 15 minuta. Procediti i piti u malim gutljajima. Eventualno zasladiti medom. Dejstvo čaja od hmelja se može pojačati tako što se u pripremljenu količinu stavi i kašičica korena valerijane.
Za one koji se noću više puta bude, savetuje se upotreba jastuka punjenih cvetovima hmelja, a ne perjem ili vunom.

Hmelj za unutarnji nemir i razdražljivost
Ovde se koristi čaj kao i kod menstrualnih tegoba, ali se preporučuju i kupke sa dodatkom hmelja, u cilju smirenja nervne napetosti. Potrebno je da 10 kašika cvetova prelijete sa 1 l ključale vode, poklopite posudu, sačekate 15 minuta, procedite, dodate jednu kašiku mleka u prahu, ili osminu litra pavlake i stavite u vodu za kupanje. Ostanite u vodi bar 10 do 15 minuta. Isto tako smirujuće deluje i vino od hmelja koje se pije uveče, u maloj čašici. Priprema ne na sledeći način: na 3/4 l suvog belog vina treba dodati tri kašike cvetova hmelja i ostaviti 14 dana na sobnoj temperaturi, a zatim procediti kroz gazu.

Čaj od hmelja za bolji rad bubrega
Hladan čaj od hmelja deluje povoljno na rad bubrega i izlučivanje mokraće. 6 kašika cvetova preliti sa pola litre hladne vode, ostaviti dva do tri sata da odstoji, zatim procediti, pa piti u toku dana u jednakim vremenskim razmacima.

Hmelj protiv gihta i reume
Kao sredstvo lečenja i ublažavanja smetnji i ovde se savetuje hladno pripremljen čaj od hmelja. Pije se po 1/4 litre ujutro i uveče.
Priprema: Dve kašike cvetova hmelja preliti sa 1/4 l hladne vode, ostaviti da stoji dva do tri sata, procediti i popiti. Ukoliko postoji mogućnost da se dođe do svežih listova hmelja, dobro je koristiti ih za spoljnu upotrebu, kod gihta ili reume. Nekoliko šaka listova izgnječiti u mikseru, a zatim ovu masu nanesti na bolna mesta i odozgo pokriti gazom. Ostavite da deluje 20 do 30 minuta, a zatim operite ostatke hladnom vodom.

Za probavne smetnje
Savet za one koji češće pate od zatvora: u podne i uveče, uz obrok, treba popiti po jednu kašičicu tinkture od hmelja u čaši tople vode.
Priprema tinkture od hmelja: Osam kašika cvetova hmelja staviti u pola litre 40%-nog alkohola iz apoteke i ostaviti da stoji šest dana, uz povremeno protresanje, procediti i uzimati uz obroke.