Saznajte:

– hibiskus čaj lekovito dejstvo
– čaj od hibiskusa je dobar za …
– priprema
– za snižavanje krvnog pritiska
– upotreba u trudnoći

Čaj od hibiskusa lekovito dejstvo

Da li ste za šolju čaja od hibiskusa? Ovaj čaj se naročito preporučuje zimi, kada nastupaju prehlade i grip, za jačanje imuniteta i brže ozdravljenje. Međutim, čaj od hibiskusa možete piti i leti kao hladan osvežavajući napitak. Ovaj čaj je naročito korišćen u Kini i Indiji, odakle i vodi poreklo, pa je popularan u lečenju mnogih tegoba u kineskoj tradicionalnoj medicini.

Čaj od hibiskusa ne sadrži kofein i tein, pa možete biti sigurno da vam neće naškoditi, već da će vas potpuno opustiti. Lekovito dejstvo čaja od hibiskusa se zasniva na njegovom bogatom sastavu, pre svega vitamina i organskih kiselina. U njemu je prisutno 13 različitih aminokiselina, sadrži znatnu količinu vitamina C, limunsku kiselinu, gvožđe, bakar, mangan, kalijum, kalcijum, antocijanine, enzime, eterična ulja, flavonoide itd.

HIBISKUS CAJ

Usled prisustva velike količine vitamina C i flavonoida, čaj od hibiskusa ima snažno antioksidativno dejstvo – jača organizam i usporava proces starenja.

Čaj od hibiskusa je dobar za:

– jačanje imuniteta

– snižavanje krvnog pritiska

– snižavanje nivoa lošeg holesterola u krvi

– poboljšanje varenja hrane

– ubrzavanje metabolizma

– mršavljenje

– lečenje bolesti jetre

– protiv menstrualnih tegoba (bolova)

– smirivanje nervnog sistema i opuštanje

– protiv prehlade i gripa

– ublažavanje kašlja i upale grla

– regulisanje probave (deluje kao laksativ)

– izbacivanje viška vode iz organizma (ima diuretično dejstvo)

– poboljšanje rada štitne žlezde

– detoksikaciju organizma i jetre

– poboljšava cirkulaciju

– protiv nesanice i depresije

– osvežavanje u vrelim letnjim danima

Hibiskus čaj priprema

Čaj od hibiskusa se priprema veoma jednostavno: potrebno je kašičicu cvetova hibiskusa preliti šoljom ključale vode, poklopiti, ostaviti da odstoji do 10 min, a zatim procediti i piti čaj po potrebi, najviše 3 šolje dnevno. Može se biti topao i hladan.

Čaj od hibiskusa se karakteriše jarko crvenom ‘’rubin’’ bojom, ima blago kiselkast ukus usled prisustva limunkse kiseline i veoma prijatnu aromu. Možete ga zasladiti dodatkom meda ili nekog drugog prirodnog zaslađivača. Ne sadrži kofein i tein. Zimi se koristi uglavnom za jačanje imuniteta i lečenje prehlade, a leti kao osvežavajći napitak.

Čaj od hibiskusa za snižavanje krvnog pritiska

Čaj od hibiskusa je naročito postao popularan u poslednje vreme, kada su rađena istraživanja na temu njegovog uticaja na krvni pritisak. Istraživanja su pokazala da čaj od hibiskusa ima antihipertenzivno dejstvo, što znači da može da snizi visok krvni pritisak.

Rađena su istraživanja gde se pokazalo da ljudi koji su imali povišen krvni pritisak – uz konzumaciju čaja od hibiskusa su uspeli da snize pritisak. Međutim, ovo se odnosi pretežno na blagu hipertenziju. Konzumiranjem 3 šolje ovog čaja dnevno možete sniziti blago povišen krvni pritisak. Odgovor je verovatno u tome da čaj od hibiskusa podstiče bolji protok krvi, čime poboljšava cirkulaciju, a ima i diuretično delovanje (podstiče izbacivanje viška vode) što takođe daje svoj doprinos snižavanju visokog krvnog pritiska. Na taj način, možemo reći da čaj od hibiskusa sprečava pojavu nekih ozbiljnijih kardiovaskularnih oboljenja.

Čaj od hibiskusa u trudnoći

Čaj od hibiskusa u trudnoći nije preporučljivo koristiti. Isto važi i za period dojenja. Naime, kako je poznato da čaj od hibiskusa utiče na regulaciju menstrualnog ciklusa i može da izazove krvarenje, apsolutno je kontraindikovan u trudnoći jer može da izazove spontani pobačaj, usled izazivanja krvarenja iz materice. Dakle, čaj od hibiskusa spada u onu grupu čajeva koje ne smete koristiti u trudnoći.