hemofilija lecenje

Hemofilija poremećaj zgrušavanja krvi nije izlečiv, ali lekovito bilje može ublažiti komplikacije koje neretko dovode do trajnog invaliditeta…hemofilija lecenje
Hemofilija je poremećaj zgrušavanja krvi, koji dovodi do dugotrajnog krvarenja, što može ozbiljno ugroziti zdravlje, a ukoliko nastane u vitalnim organima, predstavlja veliku opasnost po život. Najčešće se javlja u zglobovima, naročito nožnim člancima, kolenima i laktovima, ali i tkivima i mišićima, pa ako izostane odgovarajuća terapija, hemofilija neretko uzrokuje invalidnost i skraćuje životni vek obolelog.

Vrste hemofilije

Bolest je nasledna i uglavnom napada muškarce (ali su zato žene prenosioci hemofilije) a karakteriše se nedostatkom antihemofiličnih globulina, materija odgovornih za zgrušavanje krvi.

U zavisnosti od toga koja vrsta faktora koagulacije nedostaje, postoje tri tipa hemofilije:

Hemofilija A – uzrokovana je smanjenom količinom ili nedostatkom antihemofilnog globulina A (VIII faktor koagulacije) i najčešća je vrsta hemofilije. Krvarenje uglavnom nastaje u velikim zglobovima, mišićima i mekim tkivima.

Hemofilija B – nastaje usled nedostatka ili smanjene koncentracije antihemofilnog globulina B (IX faktor koagulacije), usled čega dolazi do krvarenja u zglobovima i tkivima.

Hemofilija C – smanjena koncentracija XI faktora koagulacije. Teško se otkriva, uglavnom nakon hirurških intervencija ili vađenja zuba

Teži i lakši oblik hemofilije
Kod hemofiličara sa manje od 1% faktora koagulacije, spontano krvarenje se javlja nekoliko puta mesečno.

U slučaju umerene hemofilije, krvarenje je znatno ređe i dešava se kao posledica manjih trauma (sportske povrede), dok lakši oblik često biva nedijagnostikovan i manifestuje se u posebnim situacijama – prilikom intervencija kao što je, recimo, vađenje zuba ili u slučaju teških povreda. Žene sa lakšim oblikom hemofilije (nosioci gena) više krvare tokon menstrualnog perioda.

Hemofilija simptomi
Uobičajeni simptomi hemofilije su:

• krvarenja u zglobovima(kolena, laktovi, članci, ramena, kukovi, zglob šake)

• krvarenja u mekim tkivima i mišićima (oko kukova, listovi, podlaktice, nadlaktice, Ahilova tetiva, zadnjica)

• krvarenje u ustima kao posledica posekotina, ugriza jezika ili ispadan zuba ,pogotovo kod dece.

• krv u urinu (hematurija)

Ako se hemofiličar ipak ozledi, ranu treba pažljivo očistiti i čvrsto poviti čistom krpom, ali ukoliko se krvarenje ne zaustavi, obavezan je odlazak lekaru.

Kako prepoznati hemofiliju kod male dece?
Krvarenje u zglobovima retko se javlja pre druge godine života, pa se bolest u ranom detinjstvu najčešće manifestuje površinskim modricama koje nastaju čak i nakon najbezazlenijih padova i udaraca. Dešava se da mališani zubima grizu desni ili jezik i da tako izazovu krvarenje.

Krvarenje u zglobovima simptomi
Prvi simptom je osećaj pritiska, trnjenja ili golicanja u zglobu koji počinje da otiče i iz sata u sat postaje sve topliji dok savijanje ekstremiteta postaje sve bolnije. Kako se krvarenje nastavlja i otok uvećava, otežava se svaki pokret zgloba koji je ukočen, u blago savijenom položaju. Krvarenje se usporava tek nakon nekoliko dana, a ukoliko se javlja učestalije i ako se ne sprovodi adekvatno lečenje, zglob biva trajno oštećen.

Krvarenja u mozgu zbog hemofilije
Ovo vrlo ozbiljno stanje manifestuje se upornom,sve jačom glavoboljom praćenom povraćanjem, pospanošću, promenom ponašanja, iznenadnom slabošću ili nesigurnošću udova, ukočenošću ili bolom pri pokretanju vrata, duplim vidom, nestabilnim hodom, lošom koordinacijom pokreta, grčenjem ili oduzetošću mišića.

Nadoknada faktora zgrušavanja kao deo lečenja
Osnovna terapija za zaustavljanje ili sprečavanje krvarenja u slučaju hemofilije jeste nadoknada faktora koagulacije VIII, IX ili XI, najčešće infuzijom. Nakon toga, krv hemofiličara sadrži sve proteine potrebne za zgrušavanje, makar na nekoliko sati, što ostavlja vremena da se formira ugrušak na mestu oštećenja krvnog suda. Nažalost, efekti ove terapije vrlo su kratkotrajni i već nakon tri dana krv nije sposobna za normalno zgrušavanje.

Pomoć fizioterapeuta
Vežbanje uz obučenog fizioterapeuta ima vrlo značajnu ulogu u tretmanu hemofiličara. Zabluda je da oboleli od hemofilije ne smeju da vežbaju, naprotiv, fizička aktivnost vrlo je važan deo terapije, što se naročito odnosi na plivanje. U slučaju težih poremećaja treba vežbati uz nadzor fizioterapeuta i preventivnu nadoknadu faktora zgrušavanja.

KAKO LEKOVITO BILJE POMAŽE KOD HEMOFILIJE?
iako hemofilija nije izlečiva, preparati od lekovitog bilja umnogome pomažu da se komplikacije svedu na najmanju moguću meru, što će svakako poboljšati kvalitetživota hemofiličara.

Čaj i kupka
Pomešati jednake delove veronike, virka, rusomače i hajdučke trave, pa kašičicu mešavine popariti sa četvrt litra vode i ostaviti da odstoji minutdva. Piti četiri šolje čaja dnevno.
Svakih 14 dana napraviti kupku:
100 g ove mešavine preko noći potopiti u litru hladne vode, a sledećeg dana je smlačiti i dodati umereno toploj vodi za kupanje. Ležati u kupci oko 20 minuta.

Za ublažavanje tegoba
Pomaže mešavina od zove i šimšira, a čaj se priprema tako što se četiri kašike minut-dva kuvaju u litru vode. Čaj procediti i ostaviti da se prohladi. Piti u gutljajima po šolju čaja tri puta dnevno pre i posle glavnog obroka, tokom 12 dana.

ZA BOLNE I UPALJENE ZGLOBOVE

Oblozi od kupusa
Preko tri lista svežeg kupusa preći peglom kako bi se ugrejali i smekšali, a zatim staviti na bolan i upaljen zglob i obmotati pamučnom ili lanenom tkaninom. Posle sat vremena ponoviti tretman sa novim listovima.

Mast od gaveza
Obolele zglobove tokom dana mazati tinkturom od gaveza u pet slojeva, a uveče utrljati mast pomešanu sa tom biijkom, prekriti najlon kesom i obmotati pamučnom krpom.Tako ostaviti da prenoći pa ujutru kožu oprati.

Bosiljak smanjuje upalu
Sastojak eugenol iz ove lekovite biljke ima snažno protivupalno dejstvo, te pomaže u slučaju bola i oticanja zglobova. Može da se koristi kao dodatak jelima u svežem ili sušenom obliku ili pak u obliku čaja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *