hajducka trava

Hajdučka trava-Latinski naziv ove biljke je izveden iz imena grčkog junaka Ahila,jer se navodno za vreme Trojanskog rata hajdučka trava koristila za viđanje rana…
hajducka trava

Kako hajdučka trava pojačava zgrušavanje krvi, u narodu se koristila kao lek za zaustavljanje naglih krvarenja, ali danas se najviše koristi kao lek za prehladu i grip, ali i kao lek koji potpomaže cirkulaciju krvi, razmenu materija u organizmu i koji blagotvorno deluje na organe za izlučivanje.
Hajdučka trava najčešće raste na travnatim livadama.
Narodno verovanje: “Većina ljudi tvrdi da žvakanje listova, pre svega zelenih listova hajdučke trave, leči zubobolju”.

Lekoviti sastojci: Eterična ulja (uključujući i azulinsko), izovalerna kiselina, salicilna kiselina, asparagin, steroli, flavonoidi, amara, tanini, kumarini.

Delovanje: Nadzemni delovi: Adstringentno, podstiče znojenje; opušta periferne krvne sudove, podstiče varenje, smiruje jaka menstrualna krvarenja, smanjuje temperaturu.

Eterična ulja: Deluju antiinflamatorno, antialergijski i spazmolitički.

Korišćeni delovi
List: Podstiče zgrušavanje krvi, tako da se sveži listovi mogu upotrebiti kod krvarenja iz nosa. Nekadašnja praksa da se savijeni listovi gurnu u nos kao lek protiv migrene može, naprotiv, da izazove krvarenje iz nosa. List se bere tokom celog vegetativnog perioda.

Cvet: Cvet obiluje hemijskim materijama antialergijskog dejstva. Koristi se za raznovrsne smetnje izazvane katarom alergijskog porekla, pa i za alergijsku kijavicu. Bere se leti i u jesen

Cvet
Čaj: Piti kod katara gornjih disajnih puteva ili koristiti za spoljašnju upotrebu kod ekcema.
Inhalacija: Kod alergijske kijavice i blažeg oblika astme staviti sveže listove u vrijuću vodu i inhalirati.
Eterična ulja: Ulje za masažu: Kod upala zglobova 5-10 kapi ulja hajdučke trave razrediti u 25 ml ulja od kantariona.
Za mazanje grudnog koša: Kod upala gornjih disajnih puteva i gripa, kombinovati 20 kapi ulja od hajdučke trave sa uljem eukaliptusa, nane ili izopa, ev. sa uljem majčine dušice i razrediti u 25 ml ulja od suncokreta.

List
Svež: Za zaustavljanje krvarenja iz nosa staviti sveži list u nozdrvu.
Suva obloga: Na posekotine i oderotine staviti oprani svež list biljke.
Eterično ulje: Tamnoplavo ulje, dobijeno iz cvetova parnom destilacijom koristi se protiv upala ili za mazanje grudnog koša kod prehlade i gripa.

Nadzemni delovi: Koriste se za lečenje katara u obliku vrućeg tonka za varenje ili kao sredstvo za izbacivanje žučnog kamenja. Blagotvorno deluje na krv, stimuliše cirkulaciju krvi i može se koristiti i kod visokog pritiska. Dobro su se pokazali kod poremećaja menstruacije, zatim kao efikasno sredstvo za izazivanje znojenja, samim tim i smanjenja temperature. Treba ih brati tokom cvetanja (isušeni nadzemni delovi)

Nadzemni delovi:
Čaj od nadzemnih delova hajdučke trave: Koristiti za smanjenje temperature i kao lek za stomačne tegobe.
Tinktura: Koristiti za poremećaj rada organa za lučenje ili kod menstrualnih tegoba. Preporučuje se i za kardiovaskularna oboljenja.
Vlažna obloga: Da biste smanjili bolove u proširenim venama gazu nakvasite čajem ili razređenom tinkturom hajdučke trave i stavite na bolno mesto.

Upozorenje:
– U retkim slučajevima, hajdučka trava može da izazove jak alergijski osip na koži; dok duže korišćenje može izazvati povećanu osetljivost kože na svetlost.
– U trudnoći izbegavati veće doze, jer biljka može izazvati grčenje materice.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *