gorocvetGorocvet i lekovita i otrovna biljka Adonis vernalis L cveta od marta do maja, voli peskovita staništa i sušne livade ima ga u Deliblatskoj peščari…

Gorocvet je dragocena lekovita biljka, koristi se za proizvodnju lekova za tretman srčanih oboljenja.
To je višegodišnja zeljasta biljka, visoka do 40 cm. U nekim krajevima gorocvet zovu zečiji mak. Rizom sa mnogim žilama, iz kojih izbija najčešće više stabljika koje obrazuju mali busen. Lišće perasto i savijeno, cvetovi pojedinačni, krupni, žuti, na vrhu stabljike. U nekim zemljama zapadne Evrope zaštićena.
Koristi se: Zeljasti vršni delovi stabljika u cvetu (Adonidis vernalis herba ili Adonidis herba).
Sastojci: Kardiotonični glikozidi (adoni-toksin ili adonitoksozid, cimarin i još nekoliko drugih, nedovoljno poznatih i manje značajnih), zatim saponini, flavonoidi i dr. Delovanie: Kardiotonik i diuretik. Upotreba: Daje se kao kardiotonik u obliku tinkture, praška ili u kombinacijama sa drugim kardiotonicima (kapi, dražeji) u određenim stanjima lakših do srednje teških dekompenzacija srca funkcionalnih srčanih tegoba. Deluje brže od drugih kardiotonika, brže se eliminiše ne kumulira.

Recept:
Tinct. Adonidis vernalis 20,0 D. S. 3 puta dnevno po 20-30 kapi u malo vode, pre jela.
Recept:
Adonidis vernalis herbaes pulv, 0,2-0,5
D. tal. dos. No XII S. 3 puta dnevno po 1 prašak, u malo voćnog soka, pre jela.

U Rusiji gorocvet se upotrebljava i obliku infuza, tableta sa suvin ekstraktom sa i bez drugih dodataka (npr Adonis-brom), novogalenskog preparat; (Adonisidum) u obliku kapi i tableta i kako kombinovati tečan preparat (Cardio valenum). –
Kod nas nema gotovit lekova na bazi gorocveta.
Napomena: Gorocvet je otrovan. Ne daje se kao sastojak u biljnin smešama (čajevima). Lekove izrađene od gorocveta u apotekama uzimati samo po savetu lekara.