caj od gloga gloginja

Glog lekovitostGlog je veoma omiljen zbog svoje osobine da steže (skuplja) i koristio se kod proliva, jakog menstrualnog krvarenja i kao prva pomoć kod vađenja trnja i cepuški. Krajem XIX veka je utvrđeno da veoma stimulativno deluje na srce. Danas je to jedna od najomiljenijih biljaka koje se koriste za srčana oboljenja. U najčešće vrste spadaju: obični glog (C. laevigata) i jednosemeni (C. monogyna). U Kini se za podsticanje varenja i cirkulacije krvi koriste plodovi sorte C. pinnatifida.

Osobine gloga:
Rascvetali vrhovi ukus koji skuplja.
Plod: opor, slatkast, topao.
Lekoviti sastojci: flavonidi, procijanidini, saponini, tanini nerali.
Dejstvo: širi periferne krvne sudove, kardiotonik, adstringens.

Korišćeni delovi
Rascvetali vrhovi: Cvet se veoma mnogo koristi kao kardiotonik. Njegovo potpuno delovanje se i dalje ispituje, ali kako se čini, on poboljšava koronarnu cirkulaciju, smanjuje rizik od napada angine pektoris i potpomaže normalizovanje krvnog pritiska. Kod velike srčane aritmije uspešno su se pokazale velike doze koje se daju injekcijama. Cvet se bere početkom leta.

Plod: Istraživanja pokazuju da plod gloga sadrži mnogo manje sastojaka koji utiču na rad srca nego cvet, iako zapadni lekari prepisuju i jedan i drugi deo biljke podjednako. Plod se može koristiti i kod proliva. Bere se tek kad sazri krajem leta ili početkom jeseni.

Plod – C. pinatifida: U Kini se plod, koji se naziva šan ča (shan zha) koristi pre svega kod simptoma slabljenja peristaltike creva u koje spadaju, na primer, poremećaji varenja, nadimanje trbuha i meteorizam. Koristi se naročito posle porođaja i prilikom operacija trbuha. Delimično propržen plod je efikasan lek za proliv.

Rascvetali vrhovi
Čaj: Koristiti za poboljšanje slabe cirkulacije krvi i kao kardiotonik kod srčanih tegoba. Kod visokog krvnog pritiska ga treba kombinovati sa hajdučkom travom.

Tinktura: Prepisuje se zajedno sa ostalilm biljkama za anginu pektoris, višoki krvni pritisak i slične poremećaje.

Plod – (C. laevigata/C. monogyna)
Čaj: U 500 ml vode staviti 30 g plodova i kuvajte 15 minuta. Koristiti kod proliva i kod visokog krvnog pritiska.
Sok: Sok od svežih plodova koristite kod srčane slabosti, proliva, lošeg varenja ili kao opšti roborativ za varenje.

Plod – (C. pinnatifida)
Čaj: U 500 ml vode dodati 10 do 20 komada plodova i čaj koristite kod nadimanja u stomaku, ili u kombinaciji sa tan šen (dan shen) i tang kwej (dang gui) kod menstrualnih i postporođajnih bolova.

Kapsule: Plod u obliku praha koristiti zajedno sa san čhi (san qi) kod bolova u stomaku ili kod bolova izazvanih anginom pektoris.
Povezano Glog čaj od gloga

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *