caj od gloga gloginja

caj od gloga gloginjaGlog crveni Latinski naziv: crataegus oxyacantha

Ovaj trnoviti svima poznati grm nalazi se na rubovima šuma, uz ograde i živice.
U lekovite svrhe koriste se cvasti crvenog gloga ubrane pre potpunog otvaranja svih cvetova i zreli plodovi i listovi — dok su mladi. Cvet i plod se suše i kao osušeni koriste u lečenju.
Cvet i list gloga sadrže flavonoide, etarska ulja, holin, tanin i dr, a plod vitamin C, karotin, šećer i pektin, kao i kalcijum, fosfor i dr.
Glogov cvet i list koriste se kao blagi prirodni lek za umirenje, protiv nesanice, za sniženje krvnog pritiska, protiv ateroskleroze, za jačanje srca i otklanjanje klimakteričnih tegoba.
Čaj od sušenog ploda gloga jača i reguliše rad srca i naročito je blagotvoran kod slučajeva srčanih smetnji nastalih zbog nervne napetosti.

Receptura
Čaj od cveta ili lista gloga ili mešavine: mešavina cveta i lista prelije se sa pola litra ključale vode, ocedi, -zasladi medom i pije se 2-3 šoljice čaja na dan.
Čaj od gloginja: kašika zdrobljenih plodova potopi se u pola litra vode, ostavi 7 do 8 sati, malo prokuva, procedi i pije zaslađeno medom — 2 do 3 šoljice dnevno.
Čaj protiv povišenog krvnog pritiska i ateroskleroze: mešavina od po 25 g cveta gloga, rastavića i belog luka prelije se sa 3 dl ključale vode. Posle 2 sata potapanja procedi se i pije pre jela.
Povezano >>> Glog lekovitost

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *