ginseng žen šen

ginseng žen šenGinseng (žen-šen)(Araliaceae)—Koren koji daje snagu i jača seksualnu moć—

Ginseng (žen-šen) čuveno bilje Dalekog istoka, zbog čudotvornih svojstava, naglo se širi i na američki kontinent i Evropu. Od svih lekovitih biljaka iz Kine osušeni koren ginsenga se najviše ceni kao ”eliksir života”, kao zaštita i kao lek od mnogih bolesti. U poslednje vreme dosta se koristi, pa i gaji u SAD, Kanadi i Evropi. verovatno zbog afrodizijačkih svojstava i za ublažavanje stresa i zamora, kome je savremeni čovek sve više izložen. Gajenje žen-šena u SAD i Kanadi je postalo veliki biznis sa basnoslovnom zaradom.
To je, u stvari, proizvod korena biljke , koji raste u Kini, Koreji, Rusiji i drugim zemljama, a aktivni sastojci su mu saponini. U poslednje vreme se farmerski gaji u Vinskonsinu — SAD. Nedavno je u Vankuveru (Kanada) održana međunarodna konferencija posvećena ginsengu, gde su naučno potvrđene vrednosti.

Savremena medicina je prihvatila iskustva orijentalne narodne medicine da je ginseng (žen-šen) stimulant mentalne i fizičke energije, pa pomaže da se umni i fizički zamor lakše savladaju. Ruski naučnici su potvrdili da ginseng pomaže da se lakše savladavaju stresovi i nervoze, a ustanovljeno je da je ginseng neškodljivi adaptogen koji normalizuje stanje organizma. Ako je krvni pritisak suviše visok, on ga snižava, a ako je nizak, podiže ga. Taj adaptogeni sastojak ima jak fiziološki efekat, naročito kao antioksidans, pa deluje i na usporavanje procesa starenja.

Lekovita svojstva žen šena
Ginsengu se pripisuju sledeća lekovita svojstva: jača cirkulaciju krvi i seksualnu potenciju; pospešuje memoriju; normalizuje krvni pritisak; snižava nivo šećera i holesterola u krvi; dobar je i protiv malokrvnosti, artritisa, smetnji u organima za varenje, nesanice, zamora. Značajan je i kao regulator šećera u krvi, što se pripisuje nedavno otkrivenom dejstvu hroma koga sadrži u tragovima. Ginseng sadrži i estriol — antikancerogenu varijantu estrogena. Pacijenti treba prethodno da konsultuju lekara ako žele da regulišu krvni pritisak terapijom sa gin-sengom.

Japanski naučnici su došli do zaključka da se, uz pomoć ekstrakta ginsenga, već oštećene ćelije mogu vratiti u normalno stanje, te ga zato smatraju ”anti-kancerom”.
Ginseng ima svojstvo i da pospešuje asimilaciju vitamina i mineralnih sastojaka, jer deluje kao stimulant rada endokrinih žljezda.

Afrodizijačko svojstvo ginsenga se objašnjava time što stimuliše sintezu ribonukleinske kiseline i belančevina u jetri, kičmenoj moždini i testisima.
Delovanje ginsenga se proteže na sve vitalne organe pa ga stručnjaci preporučuju svakome, a naročito kod promene vremena kada se mnogi osećaju bezvoljno, zamorno i sa glavoboljom.

K o l i k o ?
Dnevno se uzima oko 1200 mg u obliku kapsula u grajanju od 3 nedelje, posle perioda fizičke i mentalne zamorenosti i krize. Radi otklanjanja zamora i radi jačanja posle preležane bolesti uzima se oko 600 mg dnevno.

Ginseng se u apotekama prodaje pod imenom ”sibirski” ili ”korejski” ginseng. Može se kupiti u vidu čaja, tečnog koncentrata i kao koren ginsenga u bočici ili u kapsulama. U poslednje vreme češće se prodaje u kapsulama i tabletama za žvakanje.
Najbolje ga je uzimati ujutro natašte da bi efekat bio jači. Ako se uzima za vitaminom C ili hranom bogatom ovim vitaminom, treba ga uzimati 3 sata pre ili posle vitamina ili vitaminske hrane, prema uputstvima na pakovanju.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *