caj od gaveza gavez

gavez lekovitostBiljka Gavez se tradicionalno koristila za zaceljivanje preloma kostiju. Biljka sadrži alantion koji podstiče rast ćelija kostiju, pokosnice i mišića. Kada se izgnječena biljka Gavez stavi na ozleđeni ekstremitet, alantion se preko kože unosi dublje i ubrzava zaceljivanje. U prošlosti su kupke od gaveza bile omiljene pre svadbe, verovalo se da se tako obnavlja devičnjak i da se zahvaljujući tome može “glumiti devičanstvo”.”… gavez se pije se kao lek za bolove u kičmi koji su nastali zbog nekog naglog pokreta ili zbog strasnog vođenja ljubavi” Džo n Džerard, 1597.
Dejstvo: podstiče rast ćelija sredstvo za stezanje i smrenje rane, ekspektorans.

NADZEMNI DELOVI
List i rascvetali vrhovi bogati alantoinom se koriste pre svega za spoljašnju upotrebu u različitim kremovima i lekovitim uljima dobijenim ekstrakcijom. Primenjuju se kod uganuća, artritičkih zglobova i za ozlede. Biljka je lekovita i kod unutrašnje upotrebe i pomaže kod čireva organa za varenje. Skuplja se početkom leta, tokom cvetanja.

KOREN
Ima slične osobine kao nadzemni delovi a više hladi i hranljiviji je. Može se koristiti i kod grizlica potkolence Skuplja se u proleće ili ujesen. kada ima najviše alantoina.

Od nadzemnih delova i korena:

Tinktura: Prepisuje se za čir na želucu ili kod oštećenja ždrela.
Obloga od gaveza: Izgnječiti samo listove i primenjivati na manje prelome, koji se normalno ne bi stavljali u gips, kao što su prelomi prstiju, nogu, rebara ili jaka naprsnuća na većim kostima.
Krema: Primenjivati kod ozleda kostiju ili mišića, uključujući i osteoartritis.
Lekovito ulje od gaveza: Priprema se toplim postupkom ekstrakcije i primenjuje se kod artritičnih zglobova, podliva, uganuća i drugih ozleda; veoma je dobro i kod upaljenih plikova.

Koren

Ekstrakt: Prepisuje se kod upala i čireva organa za varenje.

Obloga: Od korenovog prana male količine vode pripremiti pastu i koristiti kod grizlica potkolenice kao i kod drugih rana koje teško zaceljuju; dobra je i za šuljeve koji krvare.

Sirup: Kod suvog kašlja, ili upornog gustog šlajma, koristiti sirup pripremljen od ekstrakta.

Osušeni nadzemni delovi
Upotreba
• Za unutrašnju upotrebu ne koristiti preterano velike količine biljke gavez, jer ona sadrži pirolizidne alkaloide koji se, na osnovu nekih istraživanja, dovode u vezu sa rakom jetre kod pacova.

• Kod artritisa je spoljna primena sigurnija i korisnijaod unutrašnje upotrebe.

• Ne primenjivati na prljave rane, jer bi zbog brzog zaceljivanja u rani mogla da ostane prljavština ili gnoj.

• U Australiji i na Novom Zlelandu je ova biljka zabranjena za upotrebu
Povezani tekstovi   ČAJ OD GAVEZA

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *