evropski jasenEvropski jasen (Fraxinus excelsior Oleaceae)
Ovo visoko listopadno drvo može da naraste i do 25 m. Njegovo stablo je uspravno i prekriveno glatkom sivkastom korom. Zahvaljujući delotvornosti kore u spuštanju temperature, jasen je dobio naziv “evropski kinin “. Listovi se sastoje od 9 do 15 perastih reckavih listića. Bokori sitnih smeđih cvetova mogu se videti između grančica u aprilu i maju, pre nego što jasen olista. Plod, koji se zove samara (krilati plod), čvrst je i pljosnat, sa samo jednom semenkom.

DELOVI KOJI SE UPOTREBLJAVAJU

Lišće i kora
-Lišće se bere u junu i julu. Listiće zatim treba odvojiti od glavne drške i u tankim slojevima ostaviti da se suše direktno na suncu.
-Osušeno lišće može da se koristi u infuzi, ili se usitnjava u prašak i stavlja u kapsule.
-Kora, koja se upotrebljava u esencijama, uzima se sa mladih grana u proleće.

Sastojci
Aktivni sastojci jasena su iridoidi. tanin, flavonoidi i kumarinni (npr., fraksin i fraksinol), zahvaljujući kojima ova biljka ima antiinflamatorno dejstvo. Diuretično dejstvo najverovatnije potiče od manitola i soli kalijuma.

Upotreba
Lišće jasena poznato je po svom antiinflamatornom dejstvu i služi naročito u lečenju reumatizma. Sposobnost ove biljke da spreči nekoliko upalnih procesa dokazana je i u laboratorijskom istraživanju u Nemačkoj 1995. godine, posvećenom antiinflamatornom dejstvu raznih biljnih ekstrakata.
Prethodnim ispitivanjem na životinjama u Nemačkoj iz 1989. godine utvrđeno je da jasen deluje protiv upala, kao analgetik (za ublažavanje oblova) i kao antipiretik (za spuštanje temperature), i da se po tome može porediti sa salicil-alkoholom.
Lišće jasena deluje i kao diuretik i blagi purgativ (sredstvo za čišćenje). Stoga je jasen odličan u lečenju
kostobolje, kamena u bubregu, edema i zadržavanja vode.
Godine 1980, francuski naučnici otkrili su da jasen podstiče imunitet kod miševa zaraženih bakterijom Escherichia coli. Jasen je tonik, a od infuze njegovog lišća, pomešanog s lišćem crne ribizle, končare i nane, dobija se okrepljujući napitak.
Kora jasena odavno se koristi za spuštanje temperature i deluje kao astringent.

Gajenje
Jasen bi trebalo saditi na rastresitom zemljištu, neutralnom ili alkalnom.

PRIPREMA I DOZIRANJE
Oralna upotreba
Za lečenje kamena u bubregu, reumatizma, kostobolje, edema, zadržavanja vode i gojaznosti.
Infuza: Stavite 10-20 g suvog lišća u 1 l ključale vode. Ostavite da odstoji 10 minuta i procedite. Uzimajte 0,5-1 l dnevno.
Kapsule (300 mg): Uzimajte po 2 kapsule 3 puta dnevno s velikom čašom vode.
Za lečenje groznice i temperature
Tinktura: Stavite 50 kapi u čašu vode. Pijte dobjenu tečnost 3 puta dnevno.
Esencija: Stavite 50 g suve kore u 1 I ključale vode. Prokuvajte 10 minuta i procedite. Pijte 3-4 šolje dnevno.
Ukoliko se simptomi nastave, treba konsultovati lekara.
Važna upozorenja:
• Nije zabeleženo neželjeno dejstvo jasena, čak ni posle njegove duže upotrebe.
• Međutim, treba ga koristiti samo posle konsultacija s lekarom, pogotovo ako uzimate jasen istovremeno s lekovima koji ublažavaju bol.