djumbirĐumbir jako povoljno deluje na ljudski organizam. To je biljka koju uvek trebate imati u kući. Prvenstveno jer je odličan začin za slana i slatka jela, a naravno i zato što osim toga ima i brojna lekovita svojstva.

Đumbir je tropska začinska biljka, dostiže visinu u proseku oko 1 metra, listovi su mu kopljasti i dugi zbog čega podseća na trsku. Biljka naraste do jedan metar visine, a korenje je mesnato do 20 cm dužine i veoma je aromatično. Cvetovi su bele, žute ili roze boje. Aroma korenja je prijatna sa mirisom limuna, a ukus je slatkasto pikantan i veoma svež. Taj topli i ljuti ukus đumbira koji nam je prvenstveno poznat iz azijske kuhinje i iako još uvek nije toliko zastupljen, njegova upotreba se sve češće vidi i kod nas.

Prah od suvog korena može se kupiti u svakoj trgovini zdrave hrane, a svežeg đumbira ima u supermarketima i na pijacama. Međutim svež đumbir i sušeni đumbir su sasvim različiti po svojstvima, kao da su u pitanju dve različite biljke.

U kineskoj medicini sušeni đumbir je poznat kao Gan-Jiang, a svež koren kao Sheng-Jiang. Svež koren se koristi za pojačanje znojenja i izbacivanje toksičnih materija iz organizma. Sušeni koren koristi se za stomačne bolesti, dijareju, reumatizam, kašalj itd. I sušeni i svež đumbir su oficijelna biljka Kineske farmakopeje i kao ekstrakt i kao tinktura. U Kini se đumbir koristi kao sastojak u skoro 50% recepata i biljnih preparata, jer ubrzava reakciju biljaka sa kojima je pomešan. Njegova lekovita svojstva su brojna. Koristi se protiv upala, za obloge protiv otoka, protiv grčeva, za smanjenje bola kod mišićnih i koštanih problema kao što je artritis, kao preventiva protiv prehlade i za smirivanje kašlja, jačanje imuniteta, poboljšava cirkulaciju i sprečava nastajanje ugrušaka krvi, delotvoran je lek protiv migrene i protiv gripa.

Đumbir poboljšava pamćenje, deluje kao blagi afrodizijak, smanjuje mučninu u trudnoći bez štetnih efekata, kao i mučninu kod osoba koje teže podnose putovanja. Antiseptik je, pa uništava mikroorganizme, koristi se protiv iscrpljenosti i umora, jer podiže energiju u organizmu. Đumbir sadrži u sebi materije koje ubrzavaju metabolizam, pomaže razgradnju mesa i mlijeka u organizmu. On je snažan antioksidans koji pospešuje funkciju jetre i odličan je za detoksikaciju organizma.

Đumbir nema nikakvo štetno delovanje, ali se ne preporučuje konzumacija više od 5g dnevno. Đumbir se najviše koristi kao lek za prehladu i za poboljšanje cirkulacije. Kada se oseti drhtavica i drugi prvi simptomi prehlade, čaj od đumbira se koristi kao sredstvo za zagrijavanje . Čaj od đumbira se priprema tako što se sveži koren đumbira iseče na kriške i doda u ključalu vodu, oko 10 kriški đumbira na pola litre vode, ili kašičicu suvog korena. Kuva se desetak minuta, a zatim se procedi. Po želji se dodaju med i limun u čaj. Nema potrebe da ga cedimo jer đumbir padne na dno šolje. Ovaj napitak je fantastičan način da se zaštitite od prehlada i virusa koji napadaju respiratorne organe.

Đumbir sadrži desetak jedinjenja koja deluju antivirusno. Na prvom mestu to su seskviterpeni, jedinjenja koja deluju na rinoviruse. Gingerol i šogaoli smanjuju bol, snižavaju povišenu telesnu temperaturu, sprečavaju kašalj i deluju blago umirujuće. Ovaj napitak preporučuje se i osobama koje treba da se čuvaju moždanih udara, jer đumbir sprečava stvaranje krvnih ugrušaka.

U Aziji postoji tradicija upotrebe đumbira protiv migrene. Kada osetite da će početi migrena, dve kašičice svežeg ili jednu kašičicu suvog đumbira prelijte šoljom ključale vode, promešajte, nacijedite pola limuna i polako popijte kada se malo prohladi. Ovaj napitak pije se na svaka četiri sata u trajanju od četiri dana. Na ovaj način smanjuje se intenzitet bola i proređuju se migrenozni napadi, pa je dobro čaj od đumbira piti preventivno. U kombinaciji sa nanom, đumbir je najefikasnije sredstvo protiv mučnine, naročito ako je u pitanju bolest putovanja, odnosno ako osećate nagon za povraćanjem dok se vozite brodom ili autobusom.