povecanje kolicine mleka piskavicaDojena deca redje oboljevaju od bolesti kao što su upala pluća, astma, ekcem…
Oblozi i čajevi na bazi lekovi trava stimulišu rad mlečnih žlezda i povećavaju količinu mleka.

Majčino mleko najbolja je hrana za dete jer sadrži enzime koji olakšavaju varenje i supstance koje jačaju imunitet. Deca koja su dojena, retko dobijaju gastroenteritis i redje obolevaju od upale pluća, uha i mokraćnih kanala, a otpornija su i na alergijska oboljenja kao što su astma i ekcem. Međutim, neke majke nemaju dovoljno mleka za svoju bebu ili čak potpuno gube mleko. Problem može da se reši uzimanjem lekovitog bilja koje pospešuje laktaciju.

Hmelj
Hmelj je odlično sredstvo za poboljšanje lučenja mleka.Sadrži vitamin B koji utiče na smanjenje stresa, a samim tim i na veću proizvodnju majčinog mleka. Kombinuje se sa narandžinom korom, đumbirom, kardamonom i cimetom, uz dodatak šećera.
Napomena: U većoj količini hmelj izaziva blago trovanje praćeno povraćanjem i glavoboljom, a može i da uspori cirkulaciju, te samim tim izaziva zastoj u laktaciji. Kod nekih beba mogu da se jave i grčevi.

Piskavica
Piskavica je biljka karakterističnog mirisa koja je, ako se konzumira redovno i u većim količinama, odličan stimulator za lučenje mleka u lekovite svrhe koristi se : seme i to ono iz mahune koje se najčešće konzum kuvano u obliku kašaste mase ili sirovo, samleveno u prah što je delotvornije. Uzima se tri puta dnevno, pre jela, jedna supena kašika. Veoma je dobra kombinacija piskavice sa blaženim čkaljem koji stimuliše cirkulaciju, a samim tim i dotok krvi u majčine grudi, čime se pospešuje lučenje mleka.

Mere opreza
Neke biljke, koje se preporučuju u periodi dojenja (piskavica i čkalj), treba izbegavati u trudnoći jer mogu da izazovu mučninu, pa čak i pobačaj, ako se uzimu u prevelikim dozama,s druge strane, ima bilja koje su blagotvorne u trudnoći, a mogu imati negativan učinak posle porođaja. Na primer, kopriva i lišće maline dobra su podloga za buduću laktaciju, ali, ukoliko se koriste posle porođaja, mogu dovesi do smanjenja mlečnih žlezda i zaustavljanja proizvodnje mleka.

ZA POVEĆANJE KOLIČINE MLEKA
Oblog od ječma
Lanenu krpu namazati medom i preko toga staviti šaku ukuvanog ječma. Priviti na dojke i držati oblog dva sata pre spavanja. Piti čaj koji se priprema na sledeći način: Po 2 supene kašike zrelog ploda morača, sitno iseckanog peršunovog lista i lista ili ploda mirodjije izručiti u litar proključale vode. Ostaviti 2 sata da se ohladi, procediti i zasladiti medom. Piti u toku dana.

Hajdučka i zova
Lanenu krpu namazati medom a preko toga staviti po 2 supene kašike ukuvanog lista i cveta hajdučice i sitno iseckanog zovinog cveta. Priviti na dojke i oblog držati 2 sata pre spavanja. Po skidanju obloga prebrisati dojke proceđenim čajem.

Čajne mešavine za bolju laktaciju
-Po dve supene kašike sitno iseckanog rizoma sa korenom ili lista celera, korena maslačka i peršunovog lista izručiti u litar proključale vode. Ostaviti poklopljeno 2 sata, procediti i zasladiti medom. Piti u toku dana.
-Po 2 supene kašike sitno iseckanog lista mirodjije, korena celera i cveta dobričice izručiti u litar proključale vode. Ostaviti da odstoji 2 sata. Piti u toku dana.
-Po 2 supene kašike sitno iseckanog lista morača, anisovog ploda i ploda celera izručiti u litar proključale vode. Ostaviti da odstoji 2 sata, procediti i zasladiti medom. Piti tokom dana.