djumbir caj

djumbir cajDjumbir (Zingiber officinale)
Izdanak (rizom) djumbira nalazi se u prodaji u vidu sušenih rizoma i u vidu praha. Izdanci se posle vađena iz zemlje i podrezivanja žilica, peru i suše na suncu. To je crni djumbir, a ako se izdanci, uz to, ljušte dobija se beli djumbir.

Koristi se kao začin.
Ima prijatan aromatičan miris, jer sadrži ok 3% eteričnog ulja. Sadrži i gingenol, smole i sluzi. Ukus je ljut — pali u grlu, a ljutina dolazi od materije gingenola.

U kulinarstvu se djumbir koristi kao sušen i mleven i to kao začin supama, umacima, kečapu, ukuvanom voću i pecivu. Takođe se suvomesnati proizvodi, a naročito kobasice i paštete začinjavaju djumbirom.

Ima zapažena lekovita svojstva, a naročito za jačanje apetita, i kao dodatak čajevima protiv raznih bolesti (promuklost, za ispiranje ždrela).U novije vreme se poulariše čaj od djumbira za mršavljenje ali nema još dovoljno naučnih potvrda o njegovoj efikasnosti.

Popularni tonik — djumbir se u Kini preporučuje u vidu čajeva protiv prehlade, kašlja, gripa, mamurluka, otvrdnjavanja pluća i bubrega, jača cirkulaciju krvi, dobar je za astmatičare i one koji imaju smetnje u varenju posle masne hrane: 3 do 5 g djumbira kratko kuvati u 2 dl vode i piti kao topao čaj.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *