divlji šimsir žutikaČajevi, uvarci, sok ali i sveže bobice divljeg šimšira imaju izuzetno lekovito dejstvo: sprečavaju stvaranje peska
i kamenaca u žuči i bubrezima, a blagotvorno deluju i u slučaju obolienja jetre, dijareje…

Divlji šimšir (žutika) veoma je rasprostranjena biljka, a najlakše se prepoznaje po granama koje su, dok su još mlade, crvenkaste boje, nalik na šibe, dok kasnije odrvene i dobiju prljavosivu boju. Listovi su poput sitnih “čuperaka”, jajasti i na rubu nazubljeni, cvetovi su žuti dok plodovi izuzetno lepo izgledaju – bobičasti su, valjkastog oblika, od svetlocrvene do narandžaste boje. Raste kao listopadni razgranati žbun čije stablo može da dostigne visinu oko 3 metra. Žutika sadrži alkaloide kojih ima u svim delovima biljke, a naročito u obojenoj kori, zatim antrahinonske derivate kojih ima u korenu, organske kiseline (oko 6%), šećere (oko 5%), pektin, gumu, kao i jabučnu i limunsku kiselinu.

Cvet šimšira bere se u proleće, pre cvatnje, lišće i kora sa grana sakupljaju se tokom leta, a plodovi kada sazru, pred kraj avgusta. Kao sastojak raznih biljnih preparata koriste se skoro svi delovi biljke – i plod, i koren, i kora.

Lekovito dejstvo divljeg šimšira-žutike
Šimšir pospešuje izlučivanje žuči, sprečava upale, pojavu peska i kamena u žučnim putevima, proširuje krvne sudove što poboljšava cirkulacija krvi, a istovremeno utiče i na sniženje krvnog pritiska. Koristan je i u lečenju bolesti jetre i proliva. U obliku kapi, čiji je glavni sastojak alkaloid berberin, smiruje upaljenu vežnjaču oka i očne kapke. Pored toga može se davati i protiv povraćanja. Plod je prijatnog ukusa, upotrebljava se za pravljenje sirupa, kompota i pekmeza, a može da se jede i sirov, posut šećerom. Iz kore i drveta dobija se žuta boja berberin kojom mogu da se boje koža i vuna.

Čaj od šimšira-žutike
Čaj od šimšira priprema se tako što se 8 g korena kuva 5 minuta u 2,5 dl mešavine sastavljene od pola vode i pola vina, a zatim se, nakon 10 minuta procedi. Pije se 2 puta dnevno po šoljica. Ovaj čaj pospešuje mokrenje, olakšava protok žuči i leči od žutice, sprečava stvaranje peska i kamenca, omogućava njihovo izlučivanje iz bubrega, žučne kese i bešike, leči giht, popravlja probavu poremećenu zbog slabog izlučivanja želudačnih sokova, zaustavlja povraćanje trudnica, običan i krvavi proliv, jača imunitet.

Uvarak od šimšira
Uvarakod lišća divljeg šimšira leči od skorbuta i vodene bolesti, ali u slučaju upale bubrega sa groznicom ne sme se uzimati. Alkaloid berberin usporava puls i sužava krvne žile zbog čega se primenjuje i za zaustavljan krvarenja iz materice (mimo menstruacije), ali je i u tom slučaju potrebna kontrola lekara. U tu se svrhu priprema infuzum od 20 g kore prelivene sa 1/2 l ključale vode, koji se poklopi i nakon 7-8 sati procedi. Piju se 2-3 čaše dnevno pre jela. Mlado lišće jede se kao dodatak salati mesu.

Šta je uvarak?
Odgovarajuća količina bilja potopi se u vodu i ostavi se da odstoji 3-4 sata, a zatim se u toj istoj
vodi kuva po receptu.

Terapija za obolelu jetru
Mešavina od jednakih delova žutike, lišća breze, borovnice i pelina (po prstvohvat svake biljke) leči obolelu jetru i sprečav zastoj krvi u tom organu. Velika kašika ove mešavin popari se sa 2,5 dl vode.

Za snižavanje temperature
Svež izgnječen sok od bobica divljeg šimšira takođe je lekovit. Savetuje se da se uzima po 1 velika kašika 3 puta dnevno protiv visoke temperature.