divlji origano ulje

divlji origano uljeDivlji origano i pitomi origano se prilično razlikuju.Počećemo sa Origanum vulgare tj. sa začinskim pitomim origanom.Origano raste na strminama i uz rubove šuma,ali se može uzgajati i u kamenjari u vrtu.Potiče iz južnih krajeva Evrope,raste do visine od 60 cm i ima jajaste šiljaste listove.Lišće se upotrebljava kao začin i u lekovite svrhe.Razmnožava se deljenjem korenova ili setvom u tople leje i rasađivanjem na stalno mesto,u maju na razmaku 20-30 cm.Cveta između jula i septembra bledoljubičastim,ponekad bledim,metličastim cvetićima.

Kada se bere origano ?
bere se po tihom ,sunčanom danu ,oko podneva,listovi zajedno sa cvetnom stabljikom.Prilikom branja koristiti makaze i odsecati gornju polovinu stabljike.Suši ce u tankom sloju na jakoj promaji ili u hladu.Po sušenju listiće skinuti sa stabljika i tako čuvati.Može se presaditi u saksije u jesen i koristiti preko zime.

Origano u narodnoj medicini
Lisce origana sadrži tanine i gorke materije i eterično ulje koje sadrži 50% timola.Po svom delovanju origano podseća na majoran i majčinu dušicu, a slično se i upotrebljava.

Pitomi origano se koristi za:

jačanje imuniteta
protiv nazeba
protiv dijareje
za bolesti pluca
za bolju probavu
za lecenje koznih bolesti

Origano kao začin
miriše vrlo ugodno i aaromatičan ukus mu je pomalo oštar i gorko-trpak.Origano je omiljen začin za začinjavanje pizza i svih vrsta jela od paradajza.Takođe se može koristiti i kod pečenja,salata i jela od pasuljai graška.

U našem narodu ima mnoga imena:Vranilova trava,origanj,mavinac,crnovrška,vrigan,vranilovka i dr..

Ulje od divljeg origana se dobija od posebne endemske vrste Origanum minutiflorum, koja uspeva na nadmorskoj visini od 1.500 do 2.000 m, isključivo na planini Taurus u jugozapadnoj Turskoj.Ovo origano ulje je najmoćniji prirodni antimikrobni agens na svetu.

Ulje od divljeg origana koristi se:

protiv upala(virusnih i bakterijskih)
za lečenje akni
protiv prehlada
crevnih,urinarnih i kožnih infekcija
za gljivične infekcije
za atletsko stopalo
kod bolova u zglobovima
rozacee
kod kašlja

Divlji origano dokazano eliminiše mikroorganizme kao što su kandida, ešerihija koli,stafilokoke, stlreptokoke,salmonela,enterobakter,heliko bakter priori.
Danas se origano ulje posebno koristi u SAD i Kanadi kao origano kapi jer se smatra najboljom prevencijom sezonskog
gripa A H1N1 (svinjskog gripa) i prehlade. Kao najjači biljni antiseptik, pomaže u slucaju zdravstvenih problema kao
što su alergije, polenska groznica,aktinomikoza,azbestoza, blastoinikoza,bronhitis, kašalj, poremećaj u zgrušavanju krvi, cistična fibroza,emfizem, nazalni polipi,tuberkuloza, upala pluća, sinusa, grla i krajnika, ali i za jačanje imunološkog sistema.

Divlji origano i pitomi – razlike
Začinski origano sadrži vrlo mali procenat aktivnog sastojka.Koji se zove karvakrol. On ima snažno antiseptičko dejstvo.
Divlji origano se bere se tokom avgusta i septembra, a do mesta na kojiima raste ova dragocena biljka teško se sliže jer ne
postoji put, pa lokalno stanovnišlvo ide u potragu za biljkom odlazeći i jašući na magarcima. Divlji origano se odmah na planini suši,stavlja u džakove i spušta u sela, gde se otkupljuje i dalje transportuje širom sveta.

Divlji origano jedan je od najmoćnijih antioksidanasa u prirodi. ORAC skor je metoda vrednovanja antioksidativnog kapaciteta različitih namirnica i suplemenata, koju su razvili naučnici nadonalnog instituta za zdravlje SAD. Prema ORAC listi, koju je objavilo američko odeljenje agrikulture, divlji origano nalazi se na četvrtom mestu po antioksidansnoj moći, daleko ispred aronije, brusnice, kivija, limuna. pomorandže i belog luka.

Čaj od origana i ruzmarina

potrebno

1/2 kašike origana
1 kašika ruzmarina
2 kašike meda
1/2 kriške limuna

kako se priprema origano čaj
Prokuvati vodu, pustiti da se malo prohladi( u vrućoj se ubijaju korisni sastojci, med nikada nemojte stavljati u vrelu vodu)
staviti kašiku ruzmarina , 1/2 kašike origana. Pokriti tanjirićem.
Pustiti da malo odstoji zatim procediti.
Dodajte med i limun

Takođe možete nabaviti i čaj od divljeg origana , koji je već neko vreme pristupačan i kod nas u ex-yu regionu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *