divlji origano kao lekVeć hiljadama godina divlji origano ima značajnu ulogu u medicini, kulinarstvu i kozmetici. U staroj Grčkoj, lekari su prepisivali origano za rane, glavobolju, plućne bolesti, astmu, ujede otrovnica, čak i trovanje…

Tokom srednjeg veka, u arapskim zemljama ulje origana je korišćeno za ubijanje mikroba i kao konzervans za hranu. U Britaniji, origano je u 17. veku smatran idealnim lekom za prehlade.
Savremena naučna istraživanja samo potvrđuju njegova antiseptička, antiupalna (antiinflamatorna), antigljivična i antivirusna svojstva. U Zelenoj apoteci, knjizi etnobotaničara Džejmsa Djuka (izdanje iz 1997. godine) piše da origano sadrži najmanje sedam sastojaka koji mogu da snize visok pritisak.

Divlji origano lek grčkih bogova
Legenda kaže da je starogrčka boginja Afrodita stvorila aromatični origano kao simbol radosti i gajila ga u svojoj bašti na Olimpu, planini grčkih bogova. Jedno od starogrčkih naziva ove biljke je „onaj koji leči sve”.
Danas se ulje origana ceni kao antioksidant, ali i zbog antibakterijskih i antigljivič-nih svojstava. Mnoga naučna istraživanja ukazuju na različite koristi koje ima upotreba ulja divljeg origana, od poboljšanja varenja do povećanja imuniteta. Istraživanje ministarstva poljoprivrede SAD, kao i brojna druga istraživanja, ukazuju na to da ulje origana deluje antibakterijski i to i protiv salmonele i protiv ešerihije koli. Istraživanje Univerziteta Tenesi otkrilo je da ulje origana može da se koristi umesto lekova protiv patogenih mikroorganizama poput bakterija, ali i virusa. A naučnici sa Džordžtaun univerziteta su zaključili da ulje origana može da bude „novi” i „bezbedan” antibakterijski agens umesto antibiotika, odnosno prirodno i logično rešenje u borbi protiv ovih mikroorganizama.

Ulje origana deluje kao antioksidant zahvaljujući nekolicini moćnih sastojaka, kao što su rozmarinska kiselina, hidroksicinaminska kiselina, labiatinska kiselina, phidroksi hidrokofeinska kiselina. Američko udruženje za rak je objavilo da origano ima oko 30 puta veći antioksidativni kapacitet od pomorandži i 42 puta veći od jabuka. Naučnici Univerziteta Zapadna Engleska u Bristolu, Engleska, otkrili su da ulje origana ima jača antibakterijska svojstva od mnogih antibiotika (a ne stvara rezistenciju, poput lekova). Njihovo istraživanje pokazuje da ulje origana može da ubije bakterije, kao što su salmonela, ešerihija koli, proteus, helikobakter (koji uzrokuje gastritis i čir na želucu), ali i „čuvenu” superbakteriju metilicin rezistentnu stafilokoku aureus (MRSA). Naučnici ova moćna antibakterijska svojstva pripisuju fenolima timolu i karvakrolu, koji su takođe i moćni antiseptici. Timol i karvakrol deluju i antigljivično, između ostalog efikasni su protiv gljivice kandide. Takođe, deluju i protiv crevnih parazita poput pantljičare, valjkastih crva, enterobiusa, i kukastih crva.

Iistraživanja pokazuju da može da pomogne u smanjenju upale i bola usled fibromialgije, hroničnog sindroma umora, reumatoidnog artritisa. Osobe koje pate od zubobolje ili problema sa desnima mogu da imaju koristi od ulja divljeg origana. Timol je aktivni sastojak nekih vodica za ispiranje usta, zato što deluje antiseptički, smanjuje bol kod zubobolje i sprečava oštećenje tkiva.

Oprez!
Istraživanje iz 1991. godine objavljeno u međunarodnom Časopisu za mikrobiologiju hrane, pokazalo je da ulje origana smanjuje nivo korisnih bakterija u debelom crevu, koje su važne za varenje i zaštitu od loših bakterija. Zato stručnjaci preporučuju da se uz origano ulje piju probiotski jogurti, ili fermentisani proizvodi od soje (miso), kao i suplementi sa lactobacillus ili drugim živim i aktivnim kulturama. Previsoke doze origano ulja mogu biti opasne za jetru, bubrege i nervni sistem. Pošto su esencijalna ulja visokokoncentrovana,treba ih uzimati u sasvim malim dozama i razblažene.
Ako ulje nanosite direktno na kožu, izbegavajte predeo oko očiju, unutrašnjosti nosa, genitalija i drugih osetljivih mukoznih membrana (sluznica). Pomešajte ulje origana sa maslinovim uljem, posebno ako ste patili od kožnih alergija.
Ovo ulje može da uzrokuje stomačne tegobe i smanji sposobnost organizma da apsorbuje gvožđe.
Ako se tokom korišćenja ovog ulja jave iritacija kože, osip ili povraćanje, odmah prekinite sa korišćenjem i konsultujte se sa lekarom.
Osobe koje su osetljive na origano ili druge članove porodice mente (majčina dušica, bosiljak, lavanda, nana, majoran) trebalo bi da izbegavaju origano. Trudnicama se ne preporučuje korišćenje ulja origana, jer može da uzrokuje prekid trudnoće, usled kontrakcija.