kapi divljeg krastavca za sinuse

Divlji krastavac biljka

Šta je divlji krastavac?

Biljka divlji krastavac je nadaleko poznata i vodi poreklo sa Mediterana, mada se uzgaja svuda u svetu, a može se naći i pokraj Dunava. Ova biljka spada u porodicu bundeva. Ima cvet žute boje koji ima oblik zvona, a plodovi su joj zelene boje, dlakavi i bradavičasti. Iako ne izgledaju nimalo primamljivo, imaju mnoštvo lekovitih svojstava kada se koriste u umerenim količinama. Seme divljeg krastavca je braon boje i kada se plod otkine, zbog velikog pritiska koji se u njemu pri tome stvara, seme divljeg krastavca se raspršuje i tako može da dostigne čak 3 do 6 metara. Plodovi usled zrelosti mogu i sami pucati i raspršiti svoje seme. Zbog sve specifičnosti ova biljka se drugačije naziva i štrcaljka, štrkavac, štrcalica. Divlji krastavac je višegodišnja biljka i može se naći pored puta, uz zidove, u napuštenim predelima. Biljka divlji krastavac je nadaleko poznata zbog svojih lekovitih svojstava. Korišćena je još u starom Egiptu i staroj Grčkoj, a danas se u nekim zemljama namenski uzgaja radi upotrebe u farmaceutskoj industriji.

kapi divljeg krastavca za sinuse

Divlji krastavac kao lek

Biljka divlji krastavac se koristi kao lek više od 2000 godina. Koren ove biljke je služio kao analgetik, a njeni plodovi za čišćenje creva. Takođe, čaj od sušenih listova ove biljke se pokazao kao dobar prirodni lek za one koji imaju srčanih tegoba ili problema sa bubrezima.

Svaki deo biljke divlji krastavac ima lekovita svojstva, ali treba biti oprezan u količini konzumiranja. Seme divljeg krastavca pomaže kod problema sa sinusima, koren divljeg krastavca je sjajan lek za bolove u zglobovima, a listovi divljeg krastavca su poznati kao prirodni lek za čišćenje creva. Sok od divljeg krastavca se koristi kao prirodni lek za lečenje sinusa i drugih upala nosa, za bolove u zglobovima, reumu, kao i za lečenje akni, osipa, raznih kožnih infekcija, pa i za lečenje gljivica. Opet napominjemo, jako je važno da se upotreba divljeg krastavca kao prirodnog leka dozira kako ne bi došlo do nekih komplikacija u vidu upale organa za varenje. Divlji krastavac sadrži čak preko 20 vrsta aminokiselina, fenole, peptine, lipoproteine, flavonide, vitamine i minerale i zato je idealan prirodni lek za razne zdravstvene tegobe. Pored toga, divlji krastavac je sjajan antioksidans koji Vam pomaže u borbi protiv slobodnih radikala.

Divlji krastavac se kao lek koristi za razne vrste zdravstvenih tegoba:

 • Smanjuje nivo lošeg holesterola (LDL), a istovremeno povećava nivo dobrog holesterola u krvi (HDL)
 • Stabilizuje visok krvni pritisak
 • Reguliše nivo šećera u krvi i idealan je kao dodatak ishrani dijabetičarima
 • Pročišćava arterije
 • Poboljšava cirkulaciju
 • Sjajan je diuretik koji pomaže izbacivanju toksina iz organizma
 • Pomaže kod želudačnih tegoba
 • Možete kao koristiti i kao tretman protiv celulita
 • Pomaže pri tegobama izazvanim hemoroidima (u vidu obloga)

Napomena: Trudnice nikako ne smeju da koriste divlji krastavac kao lek upravo zato što ume da deluje agresivno na organizam.

Divlji krastavac kao lek za sinuse

Upala sinusa se stručno naziva sinusitis i on se najčešće javlja kao posledica zalečene prehlade. Simptomi sinusa su osećaj napetosti u predelu nosa, zapušen nos, pritisak na čelu, slepoočnicama, glavobolja, a u nekim slučajevima čak i pritisak na zubima. Može doći i do povećanja telesne temperature.

Kod upale sinusa, divlji krastavac kao prirodni lek se pokazao kao jedan od najefikasnijih. Ono što treba da uradite jeste da legnete, zabacite glavu unazad i ukapate svega po dve kapi svežeg soka od divljeg krastavca u obe nozdrve i Vaša upala sinusa će biti izlečena. S obzirom na to da je sok od divljeg krastavca veoma jak, možete ga razblažiti destilovanom vodom. Kada nakapate sok od divljeg krastavca u nozdrve, čućete pucketanje u nosu jer se sinusi otčepljuju. Nakon toga će iz nosa početi da izlazi tečnost i to nećete moći da kontrolišete, ali to svakako shvatite kao dobar znak jer se sinusi na taj način čiste. Najbolje bi bilo da pri ruci imate neki peškirić kako biste mogli da obrišete tečnost koja izlazi iz sinusa.

Kapi od divljeg krastavca

Kapi od divljeg krastavca su se pokazale kao jedan od najefikasnijih sredstava kod upale sinusa. Kapi od divljeg krastavca se prave od soka divljeg krastavca. Mogu se koristiti i kod hronične i kod akutne upale sinusa. Kapi od divljeg krastavca nesumnjivo pomažu kod ovog zdravstvenog problema. Ove kapi pre svega imaju protivupalno dejstvo, a s obzirom na to da su na bazi soka od divljeg krastavca, mogu delovati tako da se sluz iz nosa pojačano izbacuje. Još neke moguće reakcije jesu peckanje nosa i kijanje, a može se javiti i glavobolja. Ipak nema mesta panici jer su ove pojave normalne. Kapi će doprineti izbacivanju sekreta iz disajnih puteva i tako će smiriti upalu sinusa i njene simptome.

Napomena: Kapi od divljeg krastavca se nikako ne preporučuju trudnicama i deci!

Kapi od divljeg krastavca otpušavaju začepljene kanale i tako čine da se sekret izbaci iz nosa. Nakon stavljanja kapi u nos, možete osetiti bol ukoliko ste pre koristili neke druge kapi koje oštećuju sluznicu. Ukoliko nakon prvog korišćenja kapi osećate glavobolju, nemojte piti nikakve tablete protiv bolova jer će ona sama proći nakon što Vam se nosni kanali otpuše.

Kapi od divljeg krastavca se ne smeju koristiti preventivno, već samo onda kada osetite simptome upale sinusa u vidu glavobolje, otekline u predelu oko očiju, obraza, nosa i čela, zapušenog nosa koji je pun sekreta, osećaja pritiska na licu, naročito pri saginjanju napred, povišene telesne temperature, umora i slabosti.

Još nekoliko veoma važnih stvari treba napomenuti kada je u pitanju biljka divlji krastavac:

 • Iako je lekovita, ova biljka ima i neke otrovne delove kao što su mlečni sok iz lista, a i sam plod može biti otrovan.
 • Morate biti veoma obazrivi!
 • Trovanje divljim krastavcem može se manifestovati kroz curenje nosa, povraćanje, jake bolove u stomaku, dijareju i grčeve.
 • Nikako se ne preporučuje korišćenje divljeg krastavca deci i trudnicama jer ima agresivno dejstvo.
 • Strogo pazite da kapi od divljeg krastavca ili delovi ove biljke ne dođu u kontakt s Vašim očima. Ukoliko se to desi, odmah isperite oči i obratite se lekaru
 • Pre bilo kakve upotrebe divljeg krastavca, obavezno se posavetujte sa svojim lekarom!