Sigurno ste primetili to prelepo drvo – divlji kesten, kada ste šetali parkom. Da li ste znali koja sve lekovita svojstva ima ovo drvo? Divlji kesten (Aesculus hippocastanum) je veliko listopadno drvo koje se masovno uzgaja u parkovima i ulicama širom sveta, a naročito je zastupljen u Velikoj Britaniji i Novom Zelandu. Ovo drvo je endemit južnog Balkana. Divlji kesten može narasti i do oko 36 m u visinu i ma gustu krunu. Kora mu je debela i sive boje. Cvetovi su sakupljeni u metličaste cvasti i boja im je bela ili bledo-roze, a plod je čahura sa dve semenke u njoj. Seme kestena se koristilo za lečenje emfizema kod konja, pa otuda naziv ove biljke (aescare – jesti, hippos – konj).

Kao lek, koriste se: kora, listovi, seme i cvetovi. Seme divljeg kestena je naročito bogato saponinom, skrobom, glikozidima, uljem, taninima, vitaminima i gorkim materijama.

divlji kesten kao lek

Divlji kesten kao lek

Ekstrakt divljeg kestena se naročito koristi u narodnoj medicini. Divlji kesten sadrži supstancu koja se zove escin, koja deluje na tegobe usled proširenih vena i uspešno ih leči. Ima sposobnost da neutrališe štetno dejstvo sobodnih radikala i deluje protivupalno. Naročito daje dobre rezultate u lečenju hronične venske insuficijencije.

Divlji kesten kao lek možete koristiti u obliku čaja, obloga, kupki, tinkture i drugih preparata. Preparati od ekstrakta divljeg kestena su odličan narodni lek za mnoge tegobe.

Divlji kesten kao lek:

– za lečenje proširenih vena

– protiv oticanja nogu

– za lečenje hemoroida

– za ublažavanje reume i gihta

– za oporavak jetre

– za jačanje krvotoka i limfotoka

– kod išijasa

– kod uvećane prostate

– kora divljeg kestena s ekoristi za lečenje kožnih bolesti i groznice

– cvetovi, listovi i plod su dobri za jačanje kose

– protiv krvarenja u stomaku

Divlji kesten kao lek za vene

Divlji kesten kao lek za vene daje odlične rezultate. Tajna je u njegovom sastojku – escinu (triterpenski saponin) koji deluje blagotvorno na probleme sa venama i kapilarima, naročito donjih ekstremiteta. Kako veliki broj žena ima problem sa proširenim venama, koji se veoma teško rešava, divlji kesten je pravi prirodni lek kod ovih tegoba. Utrljavanjem krema ili masti sa ekstraktom divljeg kestena daće odlične rezultate u lečenju problema proširenih i otečenih vena. Divlji kesten umiruje upalu, smanjuje opterećenje vena i uklanja otok. Možete i sami praviti čaj ili tinkturu od divljeg kestena, koje umasirate na obolelo mesto – i nakon dugotrajnog korišćenja ćete primetiti znatno poboljšanje. Postoje i preparati od ekstrakta divljeg kestena koji se koriste oralno i daju odlične rezultate kod hronične venske insuficijencije.

Tinktura od divljeg kestena

Tinktura od divljeg kestena se priprema na sledeći način: potrebno je 0.5 l domaće rakije preliti preko svežih cvetova ili izmrvljenih semenki divljeg kestena koje ste stavili u staklenu posudu, zatim poklopiti i ostaviti na toplom ili sunčanom mestu mesec dana, uz svakodnevno mućkanje, a potom procediti. Tinktura od divljeg kestena je odličan narodni lek za ublažavanje reume i upale zglobova (utrljava se u kožu). Može se koristiti i za rešavanje problema proširenih vena.

Divlji kesten za hemoroide

Divlji kesten za hemoroide se koristi kao efikasan narodni lek. Veliki broj ljudi ima problem sa hemoroidima, koji predstavljaju veoma neprijatno stanje koje ometa svakodnevno funkcionisanje. U moru mnogih preparata koji se koriste za lečenje hemoroida, divlji kesten zauzuma visoko mesto. Ekstrakt divljeg kestena za lečenje hemoroida možete koristiti oralno ili lokalno (u vidu obloga, kupki ili krema). Divlji kesten će ublažiti upalni proces, smanjiti bol i otok – i samim tim ukloniti tegobe koje hemoroidi izazivaju. Potrebno je da budete strpljivi i da pravilno primenjujete ove preparate sa ekstraktom divljeg kestena – a rezultati sigurno neće izostati.