Cvet (R. rugosa): Kinezi cvet ove ruže (mej kuej chua ) koriste kao stimulans za čhi (energiju) i kao tonik za krv koji oslobađa stagnirajuću energiju jetre. Koristi se za tegobe varenja ili, zajedno sa srdačicom, kod jakog menstrualnog krvarenja. Bere se za vreme cvetanja.
divlja ruza
Latice (R. gallica):
Crvene ružine latice su se sve do 30-tih godina XX veka nalazile na spisku zvaničnih britanskih lekova i veoma mnogo su se koristile kao sredstvo za stezanje, kao i za poboljšanje ukusa drugih lekova.Beru se leti.

Eterično ulje (R. damascena):
Damaska ruža cveta svega nekoliko nedelja. Latice se posle branja parnom destilacijom prerađuju u pravo bugarsko ružino ulje, koje se dodaje u oko 96% ženskih mirisa. U medicini se koristi kao izuzetno važan lek kod depresija i uznemirenosti; tradicija kaže da ovaj lek pomaže onima kojima u životu nedostaje ljubav. Može se dodavati i u preparate za tretiranje kože ili se može davati kod tegoba sa varenjem.

Cvet (R. rugosa):
Ekstrakt: Kod jakog menstrualnog krvarenja pripremiti ekstrakt od ruže i srdačice. Kod disfunkcije čhi (energije) jetre kombinovati sa paj šao jao (bai shao yao) i sa siang fu (xiang fu).

Latice (R. gallica):
Tinktura: Kod proliva i usporenog varenja uzimati 3 ml tri puta dnevno. Kod neredovnih ili jakih menstruacija kombinovati sa virkom, mrtvom koprivom ili rusomačom.
Sredstvo za grgotanje: Kod upale grla koristiti čaj kao sredstvo za grgotanje. Može se kombinovati i sa žalfijom.

Upozorenje
Ružino ulje je veoma skupo i zato se često prave lažna ulja. Za lečenje treba koristiti samo pravo ulje najboljeg kvaliteta.
Ružino ulje nije toksično i može se koristiti i za unutrašnju upotrebu; međutim, ako ovu biljku koristite prvi put, prethodno se posavetujte sa stručnjakom.
Koristiti samo one vrste ruža koje smo ovde naveli, a ne baštenske hibride.
Ružina vodica je sporedni produkt prilikom pravljenja bugarskog ružinog ulja predstavlja veoma dobro lekovito sredstvo za tretiranje kože.

svež cvet (R. rugosa)
Osobine: slatka, adstsringentna, generalno ili neutralna ili blago rashlađujuća.
Lekoviti sastojci: eterična ulja, vitamini C, E, B, K, tanini. Ružino ulje sadrži oko 300 hemijskih sastojaka od kojih je do s-da indentifikovano samo sto.
Dejstvo: antidepresiv, spazmolitik, afrodizijak, adstringens, sedativ, holagogum, holeretik, ekspektorans, deluje antibakterijski, antivirusno, antiseptički, antiinflamatorno, pročišćava, koristi se kao tonik za bubrege i krv, reguliše menstruaciju.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *