Čaj od divizme može biti od velike pomoći u terapiji raznih stanja disajnih i organa za varenje. Veoma je rasprostranjen kod nas…. U daljem tekstu pročitajte nešto više o ovoj čudesnoj biljci.

Divizma je korov koji se vrlo lako može naći u skoro svim delovima naše zamlje i Mediterana. Njeno prirodno stanište su Evropa i Azija, a postoji oko 250 vrsta ove biljke. Najrasprostranjenija divizma je Verbascum thapsus. Imajući u vidu da je korov, divizma napada žbunje i oslanja se na obližnje biljke da bi rasla. Ali uprkos ovome, veoma je korisna u lečenju mnogih bolesti. Divizma se pre koristila za pripremu boja, a čak i kao hrana za ribe prilikom ribolova. Ovo je u mnogome olakšavalo ribolov zbog omamljujućeg efekta koji je ova biljka imala na ribe. Danas se ova biljka koristi kao čaj. Istraživanja su pokazala brojne medicinske koristi čaja od divizme, pa je stoga vrlo korišćena u rešavanju mnogih problema organa za varenje i disajnih organa.
divizma caj
Opis biljke

Biljka divizma je korov pa ne zahteva nikakvu posebnu negu. Otuda se lako može naći kako raste pored puta, na zapuštenim poljima itd. Dvogodišnja je biljka, pa joj je životni vek ograničen na dve godine. Ako pogledamo ovu biljku videćemo busen velikih zelenih listova dugih oko 30 centimetara. Iz ovog lišća raste stabljika koja može biti visoka i blizu 2 i po metra. U drugoj godini, na vrhu stabljike pojavljuju se žuti cvetovi koji kasnije formiraju nešto nalik kapsuli u kjoj se nalazi braon seme. Listovi ove biljke prekriveni su gustim dlačicama koje čine da list ima srebrnastu boju. Čaj se priprema od listova i cvetova. Korišćenje semena je izričito zabranjeno zato što sadrži neke otrovne supstance.

Kako napraviti čaj od divizme

Čaj od divizme je vrlo lako napraviti. Potrebno vam je samo nekoliko osušenih listova divizme, koji su lako dostupni u prodavnicama. Pored ovoga potrebni su vam i šerpa, šolja, cediljka, voda, zasladjivač (šećer ili med). Pripremite sve ovo i pratite sledeće uputstvo.

Sipajte jednu šolju vode u šerpu i stavite na šporet da voda proključa. U medjuvremenu, stavite nekoliko osušenih listova u šolju.

Kada voda proključa sipajte je u šolju u koju ste prethodno stavili listove divizme. Možete i da osušene listove stavite direktno u šerpu.

Ostavite to da odstoji 5 minuta kako bi divizma ispustila svoje sastojke.

Nakon toga procedite vodu koristeći cediljku. Bacite listove koji su ostali u cediljki.

Sada dodajte šećer ili med u čaj i uživajte u toplom i okrepljujućem ukusu čaja od divizme.

Lekovitost čaja od divizme

Čaj od divizme je veoma poznat po svojim koristima. Medicinska svojstva čaja od divizme pokazuju da je mnogo više od običnog napitka. Slede neki benefiti korišćena divizme.

Čaj od divizme je veoma koristan u lečenju bolesti disajnih organa. Efikasan je kod astme, kašlja, upale pluća, upale dušnika itd.

Takodje pomaže kod problema sa stresom i nesanicom. Jako je osvežavajuć i može nam pomoći da se napunimo energijom.

Zdravlje organa za varenje takodje može biti poboljšano pijenjem ovog čaja. Može biti od pomoći kod problema sa hemoroidima, zatvorom, dijarejom, i infekcijom bešike.

Njegova omamljujuća i smirujuća svojstva pružaju olakšanje prilikom jakih bolova i pomaže da se dobro naspavate.

Pored čaja, možete pomešati ekstrakt divizme i maslinovo ulje i namazati smesu na upale na koži i otekline.

Divizma takodje može biti korisna i kod isterivanja crevnih parazita (crva, pantljičara)

Nepoželjni efekti čaja od divizme

I pored toga što je divizma veoma korisna u lečenju raznih oboljenja, ima i neka sporedna dejstva. Ova sporedna dejstva mogu se videti kod veoma malog broja ljudi i nisu veoma ozbiljna. Slede neka od njih.

Stezanje u grudima i grlu je vrlo često nepoželjno dejstvo. Mogu se javiti i odredjeni problemi sa disanjem i blagi bol u grudima.

Moguća je i pojava nekih alergijskih reakcija kao što su iritaciaj kože i upala.

Seme divizme zadrži odredjeni opojni sadržaj.

Sporedni efekti mogu biti prevazidjeni u kratkom vremenskom periodu. Ovaj biljni čaj može imati neželjeni uticaj na neke ljude, ali se smatra bezbednim od strane Američke agencije za hranu i lekove. Stoga, probajte divizma čaj i iskoristite prednosti njegovih lekovitih svojstava.