ateroskleroza

Ateroskleroza (zakrečenje arterija) prirodni lekovi:
Ateroskleroza je proces očvršćivanja arterija izazvan promenama na unutrašnjim zidovima arterija, što vodi gubitku elastičnosti i zadebljanju arterijskih zidova, a sve to sužava otvor i usporava protok krvi. Ako je ateroskleroza izražena u jačoj meri, dolazi do komplikacija (mozak, srce, bubrezi, pluća i dr). Pogrešna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost i brige ubrzavaju otvrdnjavanje arterija i podstiču proces starenja.
ateroskleroza Dijeta i prirodni lekovi
Ateroskleroza ubrzava proces starenja propraćen zaboravnošću, oslabljenim zapažanjem, zujanjem u ušima, čestim glavoboljama, otežanim disanjem, poremećajima srčanog ritma i funkcija bubrega i jetre.

Dijeta za aterosklerozu i umereni život najbolja su zaštita od ateroskleroze.

Osnove dijete protiv ateroskleroze
1. Sprečavati gojaznost i smanjivati unošenja masnog mesa i mlečnih proizvoda. Pri tom prednost davati hrani biljnog porekla i ribama.

2. Dnevni unos masti mora biti manji od 30% energetske vrednosti odnosno najviše 50-60 g masti, od čega najviše 15 g masti životinjskog porekla. Biljna nezasićena ulja su znatno zdravija od masti, loja, maslaca, kajmaka itd. Treba, takođe, ograničiti unošenje holesterola hranom na najviše 300 mg dnevno. To se postiže izbegavanjem namirnica bogatih holesterolom: mozak — sadrži 2200 u 100 bubrezi — 450 mg; jaja — 460 mg; džigerica — oko 350 mg; maslac — 280 mg; meso i masni sirevi — 100 do 140 mg.

3. Deo belančevina treba da potiče iz hrane biljnog porekla (soja, pasulj, grašak, sočivo, pšenične klice, ovsene pahuljice i dr) i iz ribe, umesto iz mesa kako bi se zaustavilo napredovanje ateroskleroze.

4. Šećer, koncentrovane slatkiše i rafinisanu hranu treba izbegavati, a prednost davati ugljenim hidratima u vidu hleba od integralnog brašna ili polubelog hleba, testenina, krompira, pirinča, voća i povrća. Slatkiši dovode do povećanja štetnog LDL holesterola u krvi koji povećava rizik od šećerne bolesti, srca i krvnih sudova i karijesa zuba.

5. Koristiti više hrane od celog zrna i grube zrnaste hrane, kao i voće i povrće, jer nas snabdevaju vitaminima, mineralima i biljnim vlaknima koja štite od povećanja nivoa holesterola u krvi, ateroskleroze, zatvora i pojave raka debelog creva. U ishrani davati prednost voću i povrću, naročito belom i crnom luku, kupusu, pasulju, sočivu i grašku.

Prirodni lekovi za aterosklerozu-Receptura

-Dnevno piti koktel od 1,2 dl soka šargarepe, 0,8 dl soka cvekle i 1,5 dl soka celera.

Mešavinu od po 2 kašike cveta lipe i zove i isitnjenih listova breze i kašičice isitnjenog belog luka preliti sa pola litra ključale vode. Nakon hlađenja procediti i piti po šolju, tri puta dnevno.

Mešavinu od po 2 kašike isitnjene majčine dušice, hajdučke trave i kašičice isitnjenog belog luka preliti sa pola litra ključale vode, procediti i piti po šoljicu posle doručka, ručka i večere kao prirodni lek za aterosklerozu.

Mešavinu od po 20 g kukuruzne svile, lista hajdučice, matičnjaka, steže i korena odoljena kuvati u 4 dl vode 2 do 3 minuta, procediti nakon hlađenja, zasladiti medom i piti više puta u toku dana.

Smesu od po 2 kašike isitnjenih listova jagode i gorocveta preliti
sa pola litra ključale vode, nakon hlađenja procediti i piti po šolju, tri puta dnevno, pre jela.

Ovo često propisuju i lekari i ne spada u prirodne lekove
-Tableta aspirina svakog dana ili svakog drugog dana smanjuje opasnost od priljubljivanja trombocita na unutrašnji zid arterije. Veće doze mogu da imaju neželjene posledice.
Povezano Ateroskleroza simptomi lečenje prevencija
Ateroskleroza narodni lekovi
Koji su uzroci bržeg razvoja ateroskleroze i infarkta
Moždani udar uzrok

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *