jetra gradja i uloga

Detoksikacija i čišćenje jetre treba da budu cilj i bolesnih i zdravih i mladih i starih jer je jetra jedan od najvažnijih organa u telu…
Detoksikacija i čišćenje jetre
Zdravlje jetre je od esencijalnog značaja za sve ljude,jer sve što uzimamo od hrane i pića filtrira se kroz jetru a ona je značajna i za varenje i iskorišćenje nutritijenata.Ali upotreba konzervirane hrane, neproverenih preparata, raznih lekova, alkohola i drugih štetnih materija ugrožavaju zdravlje i pravilnu funkdju jetre. Ovde ćemo navesti neke od najpoznatijih prirodnih, biljnih „čistača ” (detoksikatora) jetre i čitavog organizma.

Gujlna trava (Milk Thistle) je biljka koja se generalno koristi kao zaštita za jetru. Da bi se otklonile posledice uzimanja raznih tosina, jetru treba zaštititi na najbolji mogući način. Redovna upotreba gujine trave, odn. njenog ekstrakta silimarina omogućuje održavanje normalnih nivoa enzima u jetri, a time i njene furikcije. Mnoge studije ukazuju zaštitni efekat koji ona ima na jetru, a većina njih objašnjava ovu osobinu jakim antioksidantnim dejstvom. Svakome ko je pio veće količine alkohola preporučuje se da zaštiti i regeneriše jetru uzimanjem najmanje 500 do 1.000 mg gujine trave, u dve doze dnevno uz obroke.

Aloja (Aloe Vera) ima jako detoksicirajuće dejstvo na jetru ugroženu upotrebom štetnih supstanci, ali i na organizam uopšte. Čist sok – gel aloje (Aloe Vera Juice 99,8%) sadrži veliki broj biološki aktivnih supstanci koje, pored antiinflamatornih, antivirusnih i imunostimulirajućih osobina, poboljšavaju protok hranljivih i eliminaciju štetnih materija. Najbolje je uzimati tri puta dnevno po 1 do 2 supene kašike, ili u specijalnoj sinergetskoj formuli za člšćenje organizma uz Dandelion, Milk Thistle, Green Tea, Echinacea i dr. (Aloe Vera Detoxifying Formula).

Testerasta palma (Saw Palmetto) je biljka poreklom iz Južne Karoline i Floride. Osnovna funkcija njenog ekstrakta je blagotvorno dejstvo kod stanja uvećane prostate (benigna hiperplazija prostate), koja se javlja kod većine muškaraca srednjih godina. Aktivne supstance ovog ekstrakta inhibiraju konverziju testosterona u dihidrotestosteron, koji je jedan od uzročnika uvećanja prostate.Ekstrakt ove palme treba da sadrži 85 do 95% masnih kiselina i sterola.Minimalna dnevna doza je 160 mg dva puta na dan, a svaki muškarac treba da ga uzima kao preventivu za zaštitu prostate i kada ne postoje vidljivi znak uvećanja ove žlezde.

Brusnica (Cranberry) predstavlja jednu od najmoćnijih biljaka za borbu protiv infekcija urinarnog trakta, koja ne samo da ubija bakterije koje ih izazivaju, već predstavlja moćnu zaštitu i preventivu protiv ovih upornih infekcija i zapaljenja. Jedna od najinteresantnijih funkcija brusnice za sportiste, a naiočito bodibildere koji su upotrebljavali steroide, je to pomaže pored detokisikacije i čišćenja jetre i kod detoksikacije bubrega. Ekstrakt brusnice treba uzimati u koncentraciji od 500 do 1.000 mg dva do tri puta dnevno.

Maslačak (Dandelion) je biljka koja je zbog svoje diuretske funkcije populama uopšte. Predstavlja prirodnu altemativu hemijskim laksativima i diureticima u cilju izbacivanja viška tečnosti iz organizma. Ekstrakt ove biljke se smatra i tonikom za jetru jer podstiče čišćenje jetre ,obnavlja i jača, a može se koristiti i za tretiranje groznica, gorušice, apendidtisa i problema sa kožom. Maslačak sadrži više vitamina A od bilo koje druge poznate biljke – 14.000 i.j. na 100 g sirove biljke. Blagotvoma dejstva maslačkovog ekstrakta na jetru su utvrđena laboratorijskim studijama koje potvrđuju da povećava protok žuči, što olakšava stanja kao što je upala žučnog kanala, hepatitis, kamen u žuči i žutica. Značajno za diuretsku funkciju je i to, što za razliku od drugih diuretika, maslačak nadoknađuje gubitak kalijuma u toku diureze – dakle nema negativnih efekata svojstvenih laksativima. Ekstrakt maslačka treba uzimati u koncentraciji od 250 do 500 mg tri puta dnevno sa mnogo vode. Tretman se može ponoviti nekoliko puta godišnje, prema potrebi.A za detoksikaciju i čišćenje jetre najbolje je piti čaj od maslačka.

Peršun je takođe jedan od najmoćnijih prirodnih diuretika. Poboljšava rad bubrega i jetre, učestvuje u detoksikadji i izbacuje pesak i kamenac iz mokraćnih i žučnih kanala. Njegovo dejstvo se višestruko povećava u sinergijskoj kombinaciji sa belim lukom .Za detoksikaciju i čišćenje jetre čaj od peršuna treba uzimati desetak puta dnevno u kombinaciji sa nekoliko češnjeva belog luka.

Zeleni čaj ima jak detoksicirajući efekat na čitav ljudski organizam. Aktivni sastojci njegovog ekstrakta deluju antioksidantno i bakteriddno, što ima za posledicu jačanje imunološkog sistema. Značajan efekat zelenog čaja je i smanjenje nivoa holesterola i triglicerida, a utiče i na zdravlje kardio-vaskulamog sistema. Pored ovog blagotvornog dejstva na opšte zdravlje organizma, zeleni čaj utiče i na sagorevanje viška masnoća čak i kod osoba koje se ne bave sportom. Zeleni čaj treba uzimati u standardizovanim ekstraktima sa minimum 50% polifenola, dva do tri puta dnevno.

Slatki koren ili sladić predstavlja jedan od veoma jakih biljnih antioksidanata. Svoje blagotvomo dejstvo na organizam duguje flavonoidima i halkonima koji prvenstveno učestvuju u obnavljanju ćelija sluznice gastrointestinalnog trakta čime se održava njegova čistoća, zdravlje i funkcija. Jako antioksidantno dejstvo ove biljke ima i zaštitni efekat na jetru koju štiti od oštećenja izazvanih raznim supstancama i toksinima koji u nju dospevaju preko hrane i raznih suplemenata. Sladić se uzima u koncentraciji od 450 do 1.350 mg tri puta dnevno.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *