cuvarkuca

Čuvarkuća za kurje oči

Problemi sa kurijim očima i žuljevima muče mnoge koji cijeli dan provedu u neudobnim cipelama.

Idealno bi bilo promijeniti vrstu obuće koju nosite i okrenuti se nekoj od udobnijih varijanti.

Ukoliko se pak ne želite odreći svojih najdražih cipelica iako vam uzrokuju probleme, ne brinite, rješenje ipak postoji. Na našu sreću, priroda nam je ponudila mnoštvo lijekova za naše boljke.

Prirodan i lako dostupan lijek, kada se radi o kurijim očima i žuljevima, jeste biljka čuvarkuća.

Postupak je jednostavan. Uzmite jedan list čuvarkuće iz rozete, zarežite ga nožićem ili noktom kako bi pustio sok.

Tako zarezan list privijte na kurije oko ili žulj i zalijepite flasterom. Možete ga dodatno pričvrstiti zavojem. List mijenjajte onoliko često koliko vam je to zgodno, najbolje nakon svakog kupanja.

Ovaj postupak potrebno je ponavljati dok kurije oko ne nestane, najvjerovatnije nakon desetak dana.

Čuvarkuća za bubuljice

Čajem dobijenim od čuvarkuće možete lečiti bubuljice. Potrebno je da 20 gr čuvarkuće prelijete sa 1 litrom vode. Ostaviti da odstoji preko noći. Ujutro samo smesu staviti na šporet i ostaviti da kuva 15 minuta. Skloniti sa vatre, poklopiti i ostaviti još 15-20 minuta. Čaj procedite i sa njim perete lice 7 puta na dan. Proces ponavljate 7 dana.

Čuvarkuća za bol u uhu

Svjež sok čuvarkuće od pamtivjeka se koristi kao terapija za upalu uha i nagluvost, naročito ako je posljedica nakupljanja cerumena, čvrstog, žutog sekreta. Sok čuvarkuće ga rastvara, što automatski dovodi do popuštanja pritiska u ušima.

Ako vas muče bolovi u ušima, uzmite nekoliko listova čuvarkuće, prepolovite ih i iscijedite u uvo nekoliko kapi soka. On u ušnoj šupljini treba da stoji veoma kratko, ali to će biti dovoljno da bol popusti, a zatim potpuno prestane.

Kad je riječ o liječenju opekotina, potrebno je nešto više listića čuvarkuće iz kojih ćete sok istisnuti direktno na bolno mjesto, dok se za liječenje rana od udaraca, nagnječenja i otoka koristi mast od ove dragocjene biljke.

Čuvarkuća za herpes

Za herpes se koriste listovi i to od marta do kraja oktobra. Najbolji način u lečenju je sveže isceđeni sok iz listova ili cele biljke. Sadrži jabučnu i mravlju kiselinu i njihove soli, tanin, sluz, smolu i drugo. Sveže ubrani listovi čuvarkuće pripremljeni kao čaj, a takođe i oblozi u obliku laganog ocetka, primjenjuju se kao pouzdano sredstvo protiv herpesa zostera

Čuvarkuća za želudac

Čuvarkuća se vekovima koristi kao lek za želudac a najbolje je koristite kao čaj. Ovaj čaj ednostavno se priprema i veoma je lekovit. U četvrt litra vode stavite 12 grama osušenih ili 10 grama svežih listova čuvarkuće i kuvajte 15 minuta, a zatim procedite i ostavite da se prohladi. Ujutro popijte šolju čaja na prazan želudac, a kasnije na svakih sat vremena po jednu supenu kašiku, dok ne popijete pripremljenu količinu.Čuvarkuća nije dobra samo za želudac, ovaj čaj je dobar i za ispiranje usta ako imate afte ili ranice, te za ispiranje grla zahvaćenog gnojnom anginom.

Čuvarkuća za hemoroide

Čuvarkuća, limun i med za prirodno lečenje hemoroida
Dobro operite limun pa ga zatim ubacite u vodu sa kašičicom sode bikarbone i pustite da odstoji 1 sat. Izvadite ga, isperite i isecite na kriške. Tako isečen limun zajedno sa 300 grama čistih listova čuvarkuće sameljite i procedite kroz gazu. Dodajte 750 g livadskog meda i promešajte drvenom kutlačom. Držite u frižideru, te svako jutro na prazan želudac uzmite po 1 kašiku. Tretman traje oko 40 dana a svi koji su ga primenili su potvrdili da je čuvarkuća odličan lek za hemoroide.