čuvarkuća i medPostoje dva načina da se pripreme čuvarkuća i med. Prema, prvom receptu za ovaj narodni lek mera je jedan na jedan, odnosno na 500 gr lista čuvarkuće ide 500 gr prirodnog meda. Prema drugom receptu, mera je 500 gr čuvarkuće i 750 gr meda…

Opšte je poznata činjenica koliko su naši preci bili mudri, te je danas dovoljno da se prisetimo samo brojnih narodnih poslovica kako bi nam život bio lakši. Naravno i da ih se pridržavamo, što je malo teži deo ” posla “.
Znali su naši preci vrlo dobro šta im je priroda dala i obilato su to koristili. Nekad nisu postojali sintetički lekovi, te su ljudi posezali za najzdravijim, lekovima iz prirode.

Rukovodeći se poslovicom: ” Bolje čuvarkuća na kući, nego dva psa pred kućom. ” svaka domaćila se trudila da baš njena biljka koja ne čuva samo kuću, već i zdravlje svih ukućana, bude što lepša. Jedna od prednosti biljke koju znamo kao čuvarkuća ( lat. Sempervivum tectorum ) jeste i ta što joj nije potrebna gotovo nikakva nega, nikakvo uzimanje pelcera, redovno zalivanje i tome slično. Čuvarkuća se jednostavno spusti u zemlju, a potom biljka godinama sama raste.

I danas je ova biljka, srećom prisutna u mnogim kućama. Nekada je čuvarkuća, uz list bokvice korišćena za brže zarastanje rana, ali i za lečenje čireva na koži, te herpesa, pa i opekotina. A najčešća upotreba ove biljke, ona za koju gotovo svi znamo jeste lečenje upale uha. Međutim, danas znamo da se čuvarkuća koristi i za lečenje: kurjih očiju, te ubode insekata, ali i za upale oka i mnoge druge promene na koži.
Obično se od ove biljke koristi sok koji se iscedi iz lista, pa se njime premaže obolelo mesto, a u ponekim slučajevima je preporučljivo staviti oblog od listova čuvarkuće.

Čuvarkuća i med kao lek

Upotreba čuvarkuće u kombinaciji sa medom je odavno poznata, iako je prva asocijacija na ovu biljku lečenje upale uveta.
Čuvarkuća i med, pored toga što uspešno leče ciste i miome, posebno na materici, ali i na dojkama, predstavlja izuzetno dobro sredstvo za regulisanje metabolizma, jer je ova smesa odličan lek protiv raznih crevnih parazita i bakterija. Takođe, preporučuje se i za podizanje imuniteta, te ubrzavanje metabolizma, jer se vrlo uspešno bori protiv različitih upalnih procesa u organizmu.
Smatra se da je narodni lek čuvarkuća i med odličan za regulisanje problema sa radom štitne žlezde.
Postoje zapisi u narodnoj tradiciji ruskog naroda da se mešavina čuvarkuća i med koristi za jačanje srčanog mišiča

Čuvarkuća i med za ciste i miome

Iako se čuvarkuća i med mogu koristiti za poboljšanje opšteg stanja organizma, ipak je njegova primarna upotreba lečenje cista i mioma kod žena, a naročito ukoliko se oni pojave na materici i dojkama.
Preporučuje se uzimanje jedne kašike ujutru i jedne uveče, a po želji i potrebi može i jedna u toku dana. Smatra se da lečenje mešavinom čuvarkuća i med može trajati od nekoliko nedelja do nekoliko meseci, s tim da u većini slučajeva ciste nestaju vrlo brzo.
Čuvarkuća i med vrlo uspešno leči ciste i miome u čitavom telu, ali najuspešnije odstranjuje one koje se nalaze na materici ili dojkama.

Čuvarkuća i med – recept

Postoje dva načina pripreme čuvarkuće i meda. Prema, prvom mera je jedan na jedan, odnosno na 500 gr lista čuvarkuće ide 500 gr prirodnog meda. Prema drugom receptu, mera je 500 gr čuvarkuće i 750 gr meda. Nije poznato da li postoji originalni tačan recept, pa je najbolje naći zlatnu sredinu između ova dva recepta.
Način pripreme je vrlo jednostavan: oprati sveže ubrane listove čuvarkuće i izmiksati ih u blenderu. Potom ovako dobijenu kašu izmešati pažljivo sa medom, te kada se dobro sjedini, ostaviti u staklenoj tegli da odstoji nedelju dana na hladnom mestu, a najbolje u frižideru. Povremeno promešati, naravno drvenom kašičicom. Nakon toga se koristi čuvarkuća i med onako kako je navedeno, odnosno dve do tri kašike, s tim da se jedna pije ujutru, jedna uveče, a jedna po želji između obroka.