crni slez caj

Slez crni (Malva silvestris L.) poznat je i pod nazivima planinski slez,ćureća trava-čaj od crnog sleza
crni slez caj

Crni slez raste svuda između kamenja, pored živica i puteva, po selima. Meko lišće i plavkastoružičasto crveni cvetovi sadrže dosta sluzi i drugih aktivnih materija, te se koriste za ublažavanje kašlja i za takozvane plućne čajeve.

Lekovita svojstva imaju sušeni cvetovi, list i koren crnog sleza. Čaj od cveta je ukusan i može se koristiti kao osvežavajući napitak.
Čaj od cveta i lista leči kašalj, smetnje kod varenja, hemoroide, katar pluća i čireve, a koristi se i za ispiranje grla, očiju i ušiju.

Receptura za čajeve sa crnim slezom

Čaj se pravi samo hladnim potapanjem,crni slez za pripremu čaja ne kuvati.
Čaj od crnog sleza- u četvrt litra vode stavi se jedna kašičica crnog sleza i ostavi da stoji do jutra.Ujutru se zagreje i pije.Ovaj čaj se koristi za kašalj i promuklost.
-Crni slez (biljka i koren) kuvan u vinu sa anisom i komoračem smiruje bolove u bešici, jača lučenje mleka kod dojilja i pomaže varenje i urednu stolicu.
-Listovi i cvetovi preliveni ključalom vodom, nakon stajanja od pola sata, odlično su sredstvo za kupanje gangrenoznih rana od proširenih vena. Kupanje treba ponavljati tri puta na dan.
-Za čir na želudcu i dvanaestopalačnom crevu koristi se u kombinaciji sa ječmom , prvo skuva čorba od ječma pa kad se ohladi dodaju se listići crnog sleza.
Oblog za bolna mesta – natopljeni crni slez koji je korišćen za pripremu čaja izmešamo sa brašnom od ječma i malo vode ,napravimo kašu i malo je zagrejemo stavimo na pamučnu krpu i stavimo oblog na bolno mesto .

Beru se cvetovi, listovi i koren.
Cvetove i listove brati bez drške tokom od juna do avgusta.
Sušti ih u senci, na promaji, rasprostrti u tankom
sloju. Posle sušenja, cvetove čuvati u papirnim kesama ,
ili fiokama obloženim hartijom.
Koren se vadi kada je dugačak 10-15 cm,što znači najranije
u drugoj godini života biljke. Za vadjenje korena najpogodniji meseci su
mart-april ili oktobar-novembar.
Koren treba odmah oguliti do belog sloja a zatim iseći
na male komade i sušiti ih na suncu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *