Crni kim ili kumin delotvoran je u borbi sa mnogim zdravstvenim problemima. Vrednost semenki ili praha crnog kima (kumina) je u hemijskom sastavu koji obuhvata značajne hranljive materije – proteine, ugljene hidrate, zasićene i nezasićene masne kiseline, tiamin (vitamin Bi), niacin (vitamin B3), folnu kiselinu, kalcijum, gvožđe, be ta karoten (biljni pigment koji se sintetiše u vitamin A) i mnoge druge vredne sastojke.

Semenke crnog kima najčešće se koriste kao dodatak pecivu, jer daju posebnu aromu i poboljšavaju varenje, dok se prah koristi kao začin u kuvanju, a najčešće za pravljenje umaka u kojem meso odstoji pre termičke obrade.

Osim semenki i praha u upotrebi je i ulje crnog kima za koje se veruje da su ga zbog isceliteljskih svojstava koristili i egipatski faraoni. Stari Egipćani su uljem crnog kima najčešće začinjavali salate od povrća, a zbog njegovog antibakterijskog dejstva koristili su ga i za pranje zuba. Danas se ulje crnog kima osim u ishrani, preporučuje onima koji pate od alergija.

Da bi sprečili burne alergijske reakcije savetuje se kao prevencija. To praktično znači da oni koji su alergični na polen trava ili cvet ambrozije treba da piju 20 kapi ulja crnog kima posle jela, tri puta na dan. Najbolji rezultati se postižu posle tri meseca terapije, jer ojačan imunitet uspeva da se izbori sa kijavicom, curenjem iz nosa i teškoćama disanja. Hranljive materije crnog kima pozitivno deluju na lepotu, tačnije na zdravlje kože, kose i noktiju.