crni kim uljeU grčkoj mitologiji Panakeja je bila boginja lečenja, ćerka boga medicine Eskulapa. U farmaciji, panakeja znači lek za sve bolesti.Upravo je crni kim – panakeja, pa se na spisku delovanja ovog univerzalnog leka nalaze sve vrste alergija, astma, bronhitis, autoimune bolesti, skidanje holesterola, Alchajmerova bolest i mnoge druge bolesti i tegobe

Nigella sativa (poznata kao crni kim, čurekot ili kalinji) je jednogodišnja biljka iz porodice Ranunculaceae, čuvena po plodu – crnom semenu. Crni kim je jedna od najpoznatijih biljaka u istoriji medicine. U drevnom Egiptu koristili su ga za poboljšanje varenja, kod prehlada, glavobolja, infekcija i zubobolja, spominje se u Bibliji, a seme crnog kima pronađeno je i u grobnici faraona Tutankamona. Islamski prorok Muhamed pisao je da crni kim leči sve bolesti osim smrti, dok ga je poznati grčki lekar Dioskorid koristio protiv glavobolje i zubobolje. Hrišćani su ga upotrebljavali za čišćenje od parazita i crevnih glista, kao i protiv nadutosti trbuha.

Egipatski crni kim je najdelotvorniji!
Poslednjih četrdesetak godina nauka je počela da proučava crni kim i sprovedeno je više od 200 istraživanja, koja su potvrdila njegova neverovatna lekovita svojstva. Nemački imunolog dr Peter Slajher i egipatski lekar dr Mohamed Saleh zajedno su napisali knjigu o crnom kimu, u kojoj objašnjavaju da ova biljka većinu bolesti leči tako što direktno deluje na stabilizovanje imunološkog sistema koji je zadužen za odbranu od bolesti, pa je organizam u stanju da izleči sam sebe. U knjizi takođe ističu da postoji više vrsta crnog kima i da nisu sve lekovite.

Najlekovitiji je egipatski crni kim (Nigella sativa) koji može da se kupi u vidu semenki i da se kuva i pije kao čaj, a može i da se samelje u mlinu za kafu i koristi kao začin u ishrani. Ulje od crnog kima možemo da dodajemo salatama, ili da njime mažemo kožu kod kožnih bolesti, čak i da ga stavljamo na ranu, jer ima dezinfikujuće dejstvo.
I ne manje važno: ovo ulje nema nikakve nuspojave osim laganog podrigivanja napočetku terapije! Isto tako može da se koristi sa svim lekovima.

Kako deluje crni kim?

Semenke crnog kima imaju idealan hemijski sastav koji ga čini daleko superiornijim od većine ostalih biljaka. One sadrže proteine, ugljene hidrate, zasićene i nezasićene masne kiseline, tijamin, nijacin, folnu kiselinu, kalcijum, gvožde, beta karoten i mnogo drugih vrednih sastojaka. Istraživanja su potvrdila da crni kim povoljno deluje protiv mnogih bolesti.To su autoimune bolesti kao što je multipla skleroza, reumatoidni artritis i psorijaza, astma, alergije, hronični umor, povišen holesterol, šećerna bolest, hemoroidi, proširene vene, visoki krvni pritisak, bakterijske, gljivične i parazitske infekcije, glavobolje, ekcemi, kožne gljivice, lišajevi, neurodermatitis, akne, bronhitis, kašalj, upala pluća, upala sinusa, smanjen imunitet, bolovi u zglobovima i mišićima, bolovi u želucu i crevima, crevne gljivice, nadutost, proliv, kolike, bolesti i oštećenja jetre, bubrežni kamenci, nesanica, depresija, slaba cirkulacija, PMS, sida, karcinom itd. Ne treba zanemariti ni delovanje ulja crnog kima na kožu: dermalnim nanošenjem čini nokte sjajnijim i jačim, sprečava opadanje kose i deluje protiv peruti, hrani suvu kožu, ublažava bore na licu i regeneriše oštećene ćelije kože.

Ulje crnog kima pomoć kod alergija

Ulje crnog kima daje izvanredne rezultate kod alergičara. Njegova dugoročna upotreba dovodi do znatnog smanjenja simptoma. U jednoj od alergoloških studija, alergijski rinitis, bronhijalna astma i neurodermatitis tretirani su uljem crnog kima, u količini od 40 kapi tri puta dnevno. Subjektivni osećaj alergije smanjen je kod svih ispitanika. Tretman kod alergije najbotje je započeti nekoliko meseci pre sezone polena (koja počinje u martu ili aprilu) da bi telo uspelo da se pripremi za period visoke koncentracije polena u vazduhu.

Crni kim i karcinom
Veliki broj istraživanja u svetu posvećen je delovanju ulja crnog kima na ćelije tumora. Pokazalo se da crni kim može odlično da posluži u terapiji teških bolesti, jer zahvaljujući njegovom delovanju telo jača sposobnost samoodbrane.

Prvo značajnije ispitivanje delovanja ulja crnog kima na prevenciju od tumora sproveli su naučnici u Laboratoriji za imunobiologiju raka (Cancer Immuno-Biologv Laboratorv) u Južnoj Karolini. Zaključeno je da će zdrav imunološki sistem prepoznati i uništiti kancerogene ćelije pre nego što tumor može da ugrozi pacijenta. Isto tako, ustanovljeno je da je crni kim naročito koristan kod agresivnih oblika tumora koji se šire pomoću tumorske angiogeneze i imaju tendenciju da metastaziraju. Preporučuje se i osobama koje su izložene riziku od karcinoma (nasledni faktor) da preventivno konzumiraju crni kim, i to 20 kapi posle jela, tri puta dnevno.

Ulje crnog kima spas za imunitet

Oslabljen imunitet možemo da prepoznamo po sledećim simptomima: učestale infekcije i upale, slabost, iscrpljenost i umor, gubitak težine i česte glavobolje. Kod navedenih simptoma svakako uzimajte ulje crnog kima, jer će ono ponovo harmonizovati imunološki sistem koji je ispao iz ravnoteže. Ulje crnog kima je imunomodulator, ono reguliše funkcije imunološkog sistema – jedan od načina je da stimuliše rast limfocita T i B. Za to je zaslužan sastav semenki (alfa i gama linolenska kiselina). Isto tako treba imati na umu da je delovanje crnog kima prvenstveno u vraćanju ravnoteže u svim sistemima, a ne u samom leku. Zato je redovno korišćenje ulja crnog kima – ne samo u akutnim i hroničnim stanjima, već kao svakodnevna preventiva – najviše što možete da učinite za svoje zdravlje i dugotrajnu vitalnost.
Petrov krst ,Medunika ,Čajevi za opuštanje ,Čajevi protiv depresije ,Čaj protiv nesanice ,