crni beli dud

Crni i beli dud latinski naziv Morus nigra i Morus alba.U XVI veku se za lečenje koristio kako plod, tako i kora i list cmog duda (M. nigra) plod se koristio kod upala i za zaustavljanje krvarenja. kora za zubobolju, a list kod ujeda zmije i kao protivotrov kod trovanja jedićem. .Dok je cmi dud nestao iz evropske medicine Materia Medica, beli dud (M. alba) se u Kini neprekidno koristi kao lek za kašalj, prehladu i visoki krvni pritisak…
crni beli dud
Plod (M. nigra/M. alba) U Kini se beli dud ili sang šen (sang shen) koristi kao tonik jin za ishranjivanje krvi i “životne biti” i kao blagi laksativ kod zatvora. U evropskoj tradicionalnoj medicini se crni dud smatra i tonikom i koristi se kod slabosti.

Osobine duda: uglavnom sladak, hladan; list čak i gorak; grančice gorke i neutralne.
Lekoviti sastojci: flavonoidi, kumarini, tanini, šećeri; plod sadrži i vitamine A, B1, B2 i C. Dejstvo Plod: tonik, laksativ.
List: antibakterijsko, podstiče znojenje, olakšava iskašljavanje.
Grančice duda: antireumatik, smanjuju visoki krvni pritisak, analgetik.
Kora korena: diuretik, ekspektorans, smanjuje visoki krvni pritisak.

List (M. nigra/M. alba)
U Kini se list belog duda, sang jie (sang ye), univerzalno koristi kod prehlada praćenih temperaturom, glavoboljom i bolovima u grlu, kao i za hladenje vreline u kanalima jetre, koja može izazvati peckanje i nadraženost očiju, i za hladenje krvi. U Evropi se u poslednje vreme list crnog duda koristi za stimulisanje stvaranja insulina kod šećerne bolesti. Skuplja se leti.
Grane i grančice (M. alba) Kod sang č (sang zhi) se dokazalo da smanjuje bolove i visoki pritisak, mada se tradicionalno koristi za reumatske tegobe. Kinezi smatraju da su bolje za bolove gornjeg dela tela.

Kora korena (M. alba) je dobra kao ekspektorans kod kašlja praćenog temperaturom (po pravilu se manifestuje gustim, lepljivim i žutim sekretom). Pomaže kod astme i deluje umirujuće

Upotreba
(M. alba/M. negra) tinkturaura: Koristite je kao tonik za ishranjivanje krvi i jin: kombinujte je sa wu wej c’ zj), ili jedite sveže plodove.
Ispiranje usta/grgotanje: Kod čireva u ustimaa i bolova u grlu koristiti sok dobijen od izgnječenih svežih plodova. list alba/M. nigra) Čaj
Koristiti kod prehlade i groznice: brzo se kombinuje sa cvetom zove i nanom.
Koristiti kod prehlada.
Sirup: Za kašalj koristiti sirup pripremljen od ekstrakta. Grančice (M. alba)
Ekstrakt: Koristiti kod reumatskih bolova u gornjem delu tela; kombinovati sa biljkama kao što su sibirski žen-šen. Kora korena (M. alba)
Ekstrakt: Koristiti kod “gorućih” stanja u plućima, za astmu ili kao diuretik kod edema.

Upozorenja 

Ako imate proliv. nemojte plod duda jesti u velikim količinama. • Ako su vam pluća slaba , nemojte koristiti list i koru; ako niste sigurni, posavetujte se sa stručnjakom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *