cikorija caj

Cikorija, vodopija latinski naziv:(Cichorium intybus)-čaj od cikorije
cikorija caj
Cikorija se nalazi kao koren svuda po neobrađenom zemljištu, livadama i kraj puteva,odgovara joj sunčan i otvoren položaj. Cvetovi su svetloplavi i upadljivi. Cveta preko celog leta. Biljka je čvrsta i teško se čupa.Ova biljka poznata je i pod nazivima:Konjska trava,Divlja loika, divlji radić, mleč.

U lekovite svrhe koristi se sušeni koren iskopan u jesen, jer je onda najbolji i ima najviše lekovitih sastojaka — inulina i gorkih materija (cikorietol) i pektina.

Gajene sorte cikorije imaju mesnatiji koren sa većim sadržajem inulina, koji se suši, prži i koristi kao zamena za kafu ”cigura”.

U vidu čajeva cikorija se koristi za lečenje organa za varenje, za jačanje apetita, za bolji rad želuca i žuči i za nesmetano mokrenje.

Cikorija receptura
Čaj od cikorije za čišćenje žučnih kanala: od mešavine po 40 g isitnjenog korena cikorije i maslačka i po 10 g ive i nane uzmu se 3 kašike, uveče preliju sa pola litra ključale vode, ostavi poklopljeno u toku noći, odlije se i pije nezaslađeni čaj, umesto vode.

Čaj od cikorije protiv katara želuca: od mešavine po 20 g korena cikorije, ive i lista hajdučke trave, majčine dušice i lista oraha uzmu se 3 kašike, uveče preliju sa litrom ključale vode i ostavi u toku noći. Ujutro se procedi i pije umesto vode.

Čaj od cikorije za bolje varenje: od mešavine po 25 g korena cikorije, idirota i maslačka, 15 g ive i po 5 g semena anisa i morača, uzmu se 2 kašike i uveče preliju sa 3 dl ključale vode, ostavi poklopljeno u toku noći, odlije i nezaslađeno pije pre doručka i večere.

Sakupljanje, sušenje i čuvanje
Koren divlje cikorije najdeblji je u jesen iu rano proleće, a najviše lekovitih materija ima u jesen, pa se tada i sakuplja. Nakon vađenja iz zemlje se očisti, opere i raseče po dužini. Naniže se na konac i suši u hladu na promaji. U osušenom stanju cikorija ima slab miris i gorkast ukus.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *