cicak

Svojevremeno se čičak – Arctium lappa dosta dodavao lekovima za pročiščavanje. Čičak je poznat po svojim bodljikavim lopticama koje se lepe na odeću, krzno životinja i sl. Ova njegova osobina je izražena i u njegovom botaničkom nazivu izvdenom iz grčke reči arktos, što znači medved (dlakavi plodovi podsećaju na ovu životinju) i lappa = uhvati se. Čičak je bio tradicionalno sredstvo za pročišćavanje krvi, bio je i omiljeno sredstvo za tegobe varenja, a u narodnim napicima se čičkovo vino često kombinovalo sa vinom od maslačka. U Kini se seme čička,često koristi za teranje ‘‘lošeg vetra i vrućice”; osim toga, smanjuje i nivo šećera u krvi.
cicak
Korišćeni delovi
Koren: Vidari na Zapadu koren čička smatraju najvažnijim delom ove biljke i koriste ga kao lek za pročišćavanje svuda gde stvaranje toksina izaziva oboljenje kože, usporeno varenje ili artritične bolove. Za spoljašnju upotrebu se preporučuje kod čireva i infekcija.

Skuplja se u jesen.
List: Manje je delotvoran od korena, ali može se koristiti na sličan način. Pomaže kod tegoba sa želucem, uključujući i loše ili slabo vare-nje. Bere se pred cvetanje ili na sa-mom početku cvetanja.

Seme: Američki eklektici su seme koristili za kožna oboljenja i kao diuretik. U Kini se seme smatra pogodnim lekom za prehladu koja se manifestuje bolovima u grlu i neproduktivnim kašljem. Skuplja se posle sazrevanja, krajem leta.

Osobine:
Koren/list: Hladan, suši, gorak; koren je blago slatkast.
Seme: Hladno, ljuto, gorko. Lekoviti sastojci:
Koren/list: Glikozidi, flavonoidi, tanini, esencija, poliacetileni, smola, sluz, inulin, alkaloid, eterično ulje.
Seme: Esencijalne masne kiseline, vitamini A, B2.

Dejstvo:
Koren: Sredstvo za pročišćavanje krvi, laksativ, diuretik, dijaforetik, antireumatik, antibiotik. List: Laksativ, diuretik.

Seme: Antiinflamatorno i antibakterijsko dejstvo, smanjuje nivo šećera u krvi, smanjuje temperaturu.

Koren
Čaj: Primenjivati na kožna oboljenja, a naročito na uporne čireve, bolna mesta i suvi ekcem kod koga se ljušti koža.

Tinktura: Koristiti u kombinaciji sa biljkama koje pomažu kod artritisa i tegoba varenja, npr. sa kiseljakom, radi detoksikizacije organizma i stimulacije varenja. Efikasna je i kod kamena i peska u bešici. Suva obloga: Stavljati na upale kože i čireve na nogama.

Kupka: Čajem umivati akne i gljivične kožne infekcije, npr. kod atletske noge i trihoficije.

List
Čaj: Piti kod tegoba sa varenjem (1 vinska čaša pre jela) i kao blagi stimulans varenja.
Suva obloga: Stavljati na kožne podlive i upale, uključujući i akne.

Čaj: Koristiti kod prehlada praćenih temperaturom, bolovima u grlu i U kombinaciji sa biljkom dan i noć koristiti za osip kože.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *