cicak

Čičak latinski naziv:(Arctium lappa)-čaj od čička
cicak
Nalazi se kao korov, bujan i visok do 170 cm, na neobrađenim površinama, uz.puteve, ograde, obale reka i potoka. Listovi su sa bodljama, a bodljikaće cvasti su crvene boje.

U lekovite svrhe koristi se sušeni koren iskopan u jesen ili u proleće, mlad i mesnat. Sadrži inulin, glikozid-lapin i sastojke sa baktericidnim svojstvima na stafilokoke.

Inulin iz korena čička deluje lekovito kao prečistač krvi, protiv kašlja i astme, bolesti jetre, čireva, ekcema, reume i dijabetesa.

Receptura za čajeve i prirodne lekove od čička

-Čaj od čička: kašika isitnjenog korena potopi se u pola litra vode i kuva 10 minuta, ostavi poklopljeno dok se prohladi i pije se dva puta dnevno po 2 kašike, ujutro i uveče.

-Sirovi usitnjeni koren čička ili sveže isceđeni mlečni sok stavlja se na rane, čireve, opekotine, ekceme i ostavi da se osuši na koži.

-Ekstrakt od mleka čička štiti jetru od oštećenja i pomaže regeneraciju ćelija oštećenih otrovima i bolestima, kao hepatitis, ciroza i dr. Naročito se preporučuje onima koji dosta piju i osobama koje su izložene hemikalijama i nečistom vazduhu. Najčešće se nalazi u prodaji u vidu kapsula.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *