celer

Celer-Apium graveolens nije samo poznato i omiljeno povrće, već je i važna lekovita biljka. Istočna medicina ga opisuje kao gorkoslatko, vlažno i rashladno sredstvo i zbog toga, kao komponenta ravnoteže, ide uz vruća, začinjena jela. Cela biljka je blago stimulativna, hranljiva i jača oslabeli organizam. U prošlosti se celer gajio kao povrće za zimu i početak proleća; zbog svojih antitoksičnih osobina korišćen je kao lek za čišćenje i jačanje posle zimskog opuštanja i neaktivnosti. U Francuskoj se homeopatski ekstrakt semena veoma mnogo koristi za oslobađanje zadržane mokraće.
celer
-Osobine: Blago hladna, vlažna, gorkoslatka.

Korisni sastojci: Eterična ulja, glikozidi, furanokumarini, flavonoidi.

Dejstvo: Antireumatik, sedativ, karminativ, antiseptik mokraćnih puteva, povećava izlučivanje mokraćne kiseline, smanjuje krvni pritisak, verovatno ima i blago fungicidno dejstvo.
Seme: Koristi se uglavnom kao diuretik; pomaže odstranjivanje otrova iz organizma i zato je pogodno, naročito kod gihta gde se kristali mokraćne kiseline talože u zglobovima, i kod artritisa. Malo je gorko i deluje kao blagi digestiv (sredstvo za podsticanje varenja). Sakuplja se u drugoj godini, pošto biljka precveta.

Koren: Danas se nedovoljno koristi. Inače je efikasan diuretik i pomaže odstranjivanje kamena i peska iz bešike. Deluje i kao gorak lek za želudac i stomahikum.

Eterično ulje: Dobija se iz semena, ima jače terapeutsko dejstvo i zato ga treba koristiti veoma pažljivo.

Stabljika: Ima ista lekovita svojstva kao i ostali delovi biljke, samo u manjem obimu. Korišćenje svežih stabljika celera podstiče laktaciju posle porođaja. Mada je divlji celer delotvorniji, mogu se kori-stiti i pitome sorte.

Čaj od celera: Kod reumatskog artritisa i gihta pomešati 2 kašičice semena celera sa 1 kašičicom lignum vitae i 1/2 kašičice ovako dobijene mase staviti u šolju vrele vode.

Eterično ulje

Ulje: Za kupke, nogu kod bolnog gihta u prstima donjih udova, u lavor tople vode dodati 15 kapi ulja.

Ulje za masažu: 5-10 kapi ulja od celera razrediti u 20 ml bademovog ili suncokretovog ulja i time masirati bolne artritične zglobove.

Koren
Tinktura: U prošlosti se koristila pre svega kao diuretik kod visokog krvnog pritiska i poremeća-ja organa za lučenje; zatim kao sastojak lekova za artritis ili lekova za stimulaciju i pročišćavanje bubrega.

Cela biljka
Sok: Sok dobijen od cele sveže biljke (od semena, korena, stabljike i listova) pijte kod upale zglobova ili mokraćnih puteva (npr. kod reumatičnog artritisa, cistitisa ili uretitisa), kao i kod celokupne slabosti i nervne iscrpljenosti organizima.

Upozorenje
• Bergapten u semenu može dovesti do povećane fotosenzibilnosti, pa stoga tokom jasnog sunčanog vremena ne treba eterično ulje primenjivati spolja.
• Ulje i velike količine semena mogu delovati kao uterotonikum, pa ih stoga treba izbegavati u trudnoći.
• Nemojte kupovati seme određeno za sađenje, jer je često tretirano fungicidima.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *