celer

CELER (Apium graveolens) celer
Kako izgleda?: Celer je dvogodišnja zeljasta biljka sa mesnatim korenom. Stabljika je razgranata i može da naraste između 40 i 80 cm. Tamnozeleni listovi, dužine 3-6 cm, perasto su raspoređeni, a listići su klinastog oblika i na vrhu nazubljeni.

Gde raste?: Kao divlja biljka, celer raste uz obalu, na vlažnim livadama i u močvarama, pored bara i izvorišta, a uspeva i na slanom tlu. Međutim, najčešće se uzgaja u baštama i rasadnicima. Prijaju mu vlaga i kvalitetna zemlja.

Kada se bere?: Celer se bere od polovine septembra do kasne jeseni.
Primena: Koren celera se najčešće koristi kao začin za salate, variva, supe i čorbe. Ova biljka pomaže u lečenju astme, reume, bolesti mokraćnih kanala i bubrega, poboljšava cirkulaciju krvi, jača apetit i podstiče detoksikaciju organizma. Seme celera se upotrebljava kao diuretik, a listovi i za pripremu čajeva.
Recepti: Čaj protiv reume Preliti 40 g lista celera litrom ključale vode i kuvati 10 minuta. Procediti i piti tokom dana u gutljajima.
Sok protiv glavobolje i umora
Narendati četiri korena celera i dve šargarepe, pa dodati 2 dl vrele vode i sok od jednog limuna. Ostaviti poldopljeno da odstoji pola sata. Procediti i piti tri puta dnevno po dve-tri kašike, sat vremena pre jela.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *