za srceBolesti modernog vremena naučestalije su bolesti modernog vremena koje godišnje širom sveta odnose na hiljade života. I sprečavanju gotovo svih bolesti srca. kao i bolesti uopšte, važna je ishrana s puno voća i povrća, integralnih žitarica, belog mesa i ribe, sa što manje masnoća, soli i belog šećera. Biljke vam i ovde mogu biti od velike pomoći zato koristite čajeve,obloge i tinkture za srce…

Za anginu pektoris

Čaj od stolisnika za anginu pektoris
Korisno je popiti jedan litar čaja dnevno. Čaj treba piti topao, laganim gutljajima. Na jednu solju vrele vode stavi se jedna kašičica biljke, ostavi 3 minute i potom procedi….Čaj od stolisnika
Arnika tinktura
Nekoliko puta dnevno mažite predeo srca tinkturom od arnike. Ona se sprema na sledeći način: Cvetovima arnike napunite bocu i prelijte dobrom rakijom s 40 vol% alkohola. Ostavite 4 nedelje na sunčanom ili drugom toplom mestu, procedite i naspite u bočice. Upotrebljeni cvetovi mogu se ponovo iskoristiti na isti način, s tim da na toplom odstoje najmanje 6 nedelja.
Sirće (oblozi)
Vrlo jake napade moguće je suzbiti na sledeći način: provreo mošt stavite na vatru da provre, potom u njega potopite obloge i što toplije stavljajte na ruke. Ovim se rasterećuju i šire krvni sudovi srca, a deluje i umirujuće tako da napad brzo prestaje.

Srčani udar

Čajna mesavina
Potrebno vam je:
-30 g listova masline
-30 g matičnjaka
-30 g imele
Pripremanje: Jednu kašičicu imele stavite u solju hladne vode i nakon 12 sati procedite. Dve kašičice mešavine matičnjaka i maslinovih listova stavite u solju vrele vode i nakon 5 minuta procedite. Vrući čaj pomešajte s hladnim. Tokom dana popijte laganim gutljajima 2 šolje čaja. Kura traje 14 dana.

Čaj za povećani krvni pritisak

Čaj od rusomače
Izvanredan je lek jer reguliše i visoki i niski krvni pritisak. Dnevno pijte oko pola litre ovog čaja: 1 kašičicu biljke stavite 3 minute u 1 solju vrele vode i procedite….Rusomača

Crvotočina
Mali jastuk napunite s 100-300 g suve ili po mogućnosti sveže crvotočine i stavite tokom noći na područje bubrega.
Imela
Takode normalizuje i visoki i niski krvni pritisak. Na 1/4 litre hladne vode stavite punu kašičicu imele.
Nakon 12 sati procedite, ugrejte i pijte laganim gutljajima. Dnevno popijte 3 šolje čaja.

Za slabost srca

Čajna mesavina
Uzmite jednake delove gloga, rutvice i žalfije. Pijte dnevno 3-4 šolje čaja od ove mešavine uvek toplog i u malim gutljajima.

Vino za srce
Jedan litar dobrog belog vina zagrejte u loncu, dodajte dve kašičice vinskog sirćeta i 10 stabljika peršuna s lišćem. Kuvajte lagano 10-15 minuta tako da se vino peni, ali ne srne ključati. Procedite, malo ohladite i dodajte 300 g prirodnog pčelinjeg meda. Kada se med istopi i izmeša, ulijte u boce. Uzimajte dnevno 3-4 kašičice ovog vina.

Srčana astma

Preslica
Tokom noći stavljajte oblog od preslice. Preslicu navlažite i ugrejte parom u cediljci iznad ključale vode, stavite u čistu krpu i kao oblog na područje jetre, prethodno namazano mašću od nevena. Ostavite 4 sata ili tokom noći.

Čajna mesavina za srčanu astmu
Uzmite jednake delove odoljena, ljuske pasulja, kukuruzne svile, cveta gloga, zlatnice i pirike. Dve kašičice mešavine stavite u solju vrele vode, ostavite 3 minute i procedite. Dnevno pijte po jednu solju pre jela,
ukupno 3 šolje dnevno.