kako ostaviti pusenjeDuvanski dim ne ugrožava samo zdravlje pušača, već šteti i osobama koje sa njima dele životni prostor.Čajevi od lekovitog bilja podbel, iđirot, beli slez i komorač samo su neke od biljaka koje vam mogu pomoći da se oslobodite ove štetne i opasne navike…

Iako supušači, zahvaljujući čestim antipušačkim kampanjama postali prilično svesni koliko štetnih materija unose u organizam udišući duvanski dim, retki su oni koji sa lakoćom odbacuju ovu lošu naviku. Tačno je da duvan izaziva veoma visok stepen zavisnosti, ali često je i nedostatak jakog motiva razlog što se pušači ne odriču ovog poroka. Zato je pre donošenja konačne odluke o prestanku pušenja poželjno detaljno se informisati o svim štetnim materijama iz duvana, prikupiti što više podataka o mogućim oboljenjima koje pušenje izaziva, te dobro razmisliti o uticaju duvanskog dima na osobe koje sa pušačima dele životni i radni prostor, a posebno na decu. Metoda odvikavanja stvar je izbora: može se postepeno smanjivati broj cigareta ili naglo prestati sa pušenjem, sa ili bez pomoćnih sredstava (lekova, nikotinskih flastera, žvaka), najbolje uz podršku porodice i prijatelja. Fitoterapija daje odlične rezultate – postoji veliki izbor čajeva i biljnih mešavina za prestanak pušenja, ali i za čišćenje organizma od nagomilanih otrova.

Čajevi za prestanak pušenja

Čaj za ublažavanje želje za cigaretom
Napraviti mešavinu od iste količine cvetova podbela, majčine dušice, stolisnika, koprive i poljske preslice, ključalom vodom preliti 2 čajne kašike mešavine i ostaviti da odstoji 10 minuta, pa piti 3 puta dnevno. Osim što ublažava želju za cigaretom, ovaj napitak podstiče detoksikaciju organizma.

Zamena za cigaretu
Žvakati koren iđirota (calami rhizoma), sok gutati, a koren ispljunuti.
Na ovaj način pušači će zadovoljiti potrebu da “nešto drže u ustima”, a kako đirot povoljno deluje na jetru, ubrzaće se i proces detoksikacije organizma. Još jedna pozitivna strana je to što nakon sisanja korena iđirota, cigareta poprima ukus zapaljene kartonske kutije.

Ublažavanje kašlja od pušenja

Napraviti mešavinu od 50 grama korena belog sleza, komorača i lista podbela. Veliku kašiku ove mešavine popariti sa 2 dl ključale vode, ostaviti da odstoji 2 sata, procediti i piti toplo po veliku kašiku svakih 10 do 15 minuta. Mešavini se može dodati i list trupca.

Za razgradnju sluzi od pušenja
Napraviti mešavinu od istih delova eukaliptusa i đumbira, pa skuvati čaj: 1 kašičicu preliti sa 2 dl ključale vode i dodati nekoliko kapi limuna. Čaj je dobar za čišćenje disajnih puteva i razlaganje sluzi koja se stvara u disajnim organima pušača.

Protiv nervne napetosti tokom odvikavanja od pušenja

-Matičnjak pomaže tokom prvih dana po prestanku pušenja, kada se javljaju nikotinske krize, praćene jakom nervozom. Kašiku usitnjenih suvih listova matičnjaka preliti sa 2,5 dl ključale vode, ostaviti poklopljeno da odstoji 10-15 minuta pa procediti. Čaj zasladiti medom i uzimati 3 puta na dan.
-Dve čajne kašike usitnjenih suvih ženskih cvetova hmelja preliti sa 2,5 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 10-15 minuta, pa procediti. Po želji čaj zasladiti medom i piti 2 puta na dan.

Pasivno pušenje
Iako deluje bezazleno, “pasivno” pušenje skoro je jednako opasno kao
i aktivno uvlačenje duvanskog dima. Osobe koje provode vreme u okolini pušača udišu oko 40% dima, koji potiče bilo sa kraja cigarete (cigare, lule ili iz pluća pušača i sadrži veoma visoke koncentracije kancerogenih materija i otrova (poput arsenika i cijanida).
Dokazano je da i “pasivni pušenje povećava rizik od nastanka infekcija disajnih puteva (bronhitis ili upala pluća), astme i astmatičn napada, kašlja, upale grla raka i srčanih oboljenja.

Pušenje i bolesti
Pušenje je najznačajniji faktor rizika u nastanku kardiovaskularnih, respiratornih i malignih
oboljenja. Pušači su skloni: bolestima srca i krvnih sudova – posebno kada je reč
o perifernoj cirkulaciji, ali srčanom i moždanom udaru. Čak i ljudima koji dnevno puše do pet cigareta preti opasnost od akutnog infai srca. Od 30 do 40% svih smrti od koronarne bolesl povezuje se sa pušenjem. Pušenje se navodi kao glavni provokator razvoja raka pluća, grkljana, ždrela, us duplje, jednjaka, bubrega bešike, gušterače, kao i nekih oblika leukemije. Duvanski dim sadrži iritanse koji dovode do pojačanog stvaranja sluzi, sužavanja bronhiola i razvoja hronične opstruktivne plućne bolesti (HOPB). Pušenje stvara “dobru” podlogu za razvo respiratornih infekcija i astme.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *