korijander čajKorijander se koristi kao pomoćna terapija u lečenju niza tegoba, prevashodno izazvanih bolestima pluća, probavnog trakta i mokraćne bešike…

Korijander je jednogodišnja zeljasta biljka, visoka od 50 do 80 cm, gole, na vrhu razgranate stabljike. Donji listovi su mu krupni,obli, na dugim drškama i nazubljeni, a gornji sitniji, nalik peršunovim. Početkom leta pojavljuju se cvetići koji obrazuju bokore. Seme je sitno, izduženo i oblikom podseća na ragbi loptu.

Korijander se seje u martu ili aprilu i prikuplja u leto pre izlaska sunca, dok ima rose. Korijandar bolje uspeva na krečnom tlu, a u prirodi se može naći na sunčanoj strani livada i pašnjaka. Pošto je lekovita cela biljka, skupljanje i priprema njenih delova podeljeni su u nekoliko faza. Listovi se mogu koristiti svezi ili sušeni, dok se plod najčešće upotrebljava u vidu alkoholnog ekstrakta, praha (samleven) ili čaja od korijandera.

Korijander je začinska, medonosna i lekovita biljka. Seme sadrži dosta etarskog ulja, koje se koristi u proizvodnji parfema i kozmetičkoj industriji, za aromatizovanje vina, piva: likera, ali i kobasica, pri spravljanju slatkiša, peciva jela od divljači, a poznato kao odlična zamena za bit U tradicionalnoj medicini korijander se upotrebljava kao sredstvo za podsticai varenja (sprečava nadima i reguliše rad probavnog sistema), ali je efikasan i protiv niza tegoba izazvanih oboljenjima disajnih orga kao što su suvi kašalj ili bronhitis. .

ČAJEVI OD KORIJANDERA

Čaj za iskašljavanje
Čajnu kašičicu korijandera pomešati sa sitno seckanim crnim lukom, pa preliti sa 2 dl vruće vode. Ostaviti 10 minuta, procediti kroz gazu i zasladiti medom. Piti ujutro i uveće (pred spavanje).

Čaj od korijandera protiv upale mokraćne bešike
Pomešati jednake količine listova korijandera i peršuna, pa supenu kašiku mešavine preliti sa 5 dl kipuće vode i nakon 15 minuta procediti.
Nezaslađen čaj piti pre svakog obroka i sat vremena pred spavanje. Tokom dana treba popiti 2 l ovog čaja.